Mire jó a stratégiai zajtérkép?

Infostart
2009. október 28. 17:28
Elkészült a budapesti stratégiai zajtérkép - tájékoztatott a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője. Gonczlik Tamás az InfoRádiónak elmondta: nem igaz az a korábbi állítás, amely szerint Európában a magyar a legzajosabb főváros.

Lezárult a Budapest és vonzáskörzete zajtérképe című projekt, amelynek komoly szerepe lehet a várostervezésben, használatával ugyanis előre meg lehet határozni, milyen hatással lesznek a zajterhelésre az egyes beruházások, de zajcsökkentési tervek készítéséhez is segítséget nyújthat - mondta az InfoRádiónak a Főpolgármesteri Hivatal környezetvédelmi ügyosztályának vezetője.

A térképek egész napra és külön az éjszakai órákra jelzik a zajhatás mértékét, és információval szolgálnak a zaj által érintett lakosok számáról, a lakóépületek, érzékeny intézmények, így a kórházak, iskolák helyzetéről.

A térképekkel együtt intézkedési tervet is kidolgoztak a következő öt évre, ennek sikeres végrehajtása esetén a közúti közlekedési eredetű zajforrásokat figyelembe véve az úgynevezett "egész napi lakossági érintettség szám" a legmagasabb terhelési kategóriákban legalább 28 százalékkal, míg az éjszakai lakossági érintettség a legmagasabb terhelési kategóriákban felére csökken.

Gonczlik Tamás hozzátette: nem igaz, hogy Budapest a legzajosabb európai város, Pozsonyban vagy Temesváron sokkal rosszabb a helyzet.

A projekt 2005 decemberében indult és a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) támogatásával valósult meg. A 680 millió forintra tervezett összköltségű projekt finanszírozását 75 százalékban az Európai Unió, 25 százalékban pedig a hazai központi költségvetés biztosította. Az összköltség végül 562 millió forintra módosult.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást