Külföldi diákok menthetik meg a magyar felsőoktatást

Infostart
2009. október 28. 15:42
További 15-20 ezer külföldi hallgató bevonására van szükség ahhoz, hogy elkerülhető legyen a felsőoktatási rendszer összeomlása - derül ki az AAM Group tanulmányából. Amennyiben nem sikerül megduplázni a más országokból érkező hallgatók létszámát, az a kisebb, vidéki egyetemek csődjét jelentheti, és az oktatók tömeges elbocsátásához vezethet.

Hamarosan kénytelenek lesznek oktatókat elbocsátani és infrastruktúrát szűkíteni az egyetemek és főiskolák a jelentkezők számának csökkenése miatt. A demográfiai tendenciákat figyelembe véve nincs szükség bővülő, sőt, szinten tartott kapacitásra sem - mondta az InfoRádiónak az AAM Group menedzser-tanácsadója.

Ez leginkább a vidéki városokban okozhat problémát, hiszen a települések gazdasága számára lényeges bevételi forrást jelentenek az ottani egyetemekre, főiskolákra járók és az oktatók költései - magyarázta Cserneczky Tamás.

A problémát részben több külföldi hallgató Magyarországra csábításával lehetne orvosolni. Az AAM Group menedzser-tanácsadója úgy látja, főleg ázsiai diákok szeretnének jó nevű és hátterű európai felsőoktatási intézményekben tanulni. Cserneczky Tamás hozzátette: már most is 15-20 ezer külföldi diák tanul magyar egyetemeken és főiskolákon, létszámukat pedig néhány éven belül érdemes lenne megduplázni.

Az elmúlt években világszerte 3 millió diák tanult hazájától távoli felsőoktatási intézményben. A folyamatokból kitűnik, hogy egyre többen szeretnék külföldön elvégezni az egyetemet vagy főiskolát, és Magyarország, ha idejében ébred, kiszolgálhatja ezt az igényt - jegyezte meg a szakértő.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást