Figyelembe veszi-e a parlament az államfő aggályait?

Infostart
2009. október 28. 15:32
Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár szerint az államfő kifogásainak nagy részét megoldják az Országgyűlésnek visszaküldött új polgári törvénykönyvhöz benyújtott módosítások. A fideszes Vitányi István azonban továbbra is úgy véli, hogy újra kell tárgyalni a törvényt.

Nem közeledtek a frakciók álláspontjai a parlamentben az új polgári törvénykönyv - a jogszabály visszaküldése utáni első - vitáján. Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár úgy fogalmazott: az államfő kifogásainak nagy részét megoldják a Ptk.-hoz benyújtott módosítások.

Az MSZP-s Szép Béla kijelentette: az MSZP-frakció támogatja a törvényjavaslatot. Vitányi István, a Fidesz vezérszónoka azonban úgy vélte, jelen pillanatban jogi barkácsolás folyik.

Több mint 400 módosító indítványt nyújtottak be a javaslathoz, ami alátámasztja az államfő kifogásait, miszerint a Ptk. nem kiérlelt. Az egységes javaslat nem érett meg arra, hogy a kódex a magyar polgári törvénykönyv legyen - fogalmazott.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ vezérszónoka hozzászólásában elmondta, hogy frakciója komolyan veszi a köztársasági elnök javaslatait és szakmailag helyesnek tartja azokat. A szabad demokraták támogatását a módosításaik elfogadásához kötötte.

Azt, hogy a liberális frakció fogja-e támogatni a megismételt szavazáson a törvényjavaslatot, attól teszi függővé, hogy a kormány, illetve a parlament többsége mennyire lesz nyitott az aggályok figyelembevételére.

Az Országgyűlés szeptember 21-én fogadta el az új Ptk.-t, Sólyom László köztársasági elnök pedig október 13-án küldte vissza megfontolásra. Az államfő szerint ugyanis a törvény kiemelkedő jelentőségű, ennek ellenére Sólyom László számos példát sorolt fel a törvény nyilvánvaló szerkesztési hibáira és tartalmi ellentmondásaira.

Az MSZP egyébként 26, az SZDSZ pedig két tucatnyi pontban módosítaná a visszaküldött polgári törvénykönyvet. A Fidesz, annak ellenére, hogy az újratárgyalást szorgalmazza, három változtatást javasolt. A törvény zárószavazása várhatóan november 9-én lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást