Mennyit takarít meg a kormány a szárnyvonalak megszüntetésével?

Infostart
2009. október 27. 11:20
Az ideiglenesen bezárásra ítélt vasúti szárnyvonalak éves fenntartási költsége hétmilliárd forint, ennyit kíván megspórolni a kormány az új menetrenddel. Egy civil szervezet szerint a személyszállítás ritkítása vagy szüneteltetése elenyésző megtakarítást hoz az állandó költségekhez képest.

A kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentené a vasút finanszírozását, a 33 vasúti mellékvonal személyszállításának szüneteltetésétől hétmilliárd forintos megtakarítást remél. Az összesen nagyjából ezer kilométernyi szakaszon naponta 6400 ember utazik. A közlekedési tárca hangsúlyozza, hogy nem szüntetik meg a szárnyvonalakon a személyszállítást, csak szüneteltetik.

Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár közölte, a felfüggesztés néhány tíz, száz ember munkaviszonyát érintheti.

A Magyar Közlekedési Klub szerint érdemben szinte semmilyen magtakarítás nem várható az egyes vasúti szárnyvonalak szüneteltetésétől, mivel a személyszállítás ritkítása vagy szüneteltetése elenyésző megtakarítást hoz az állandó költségekhez képest.

A szervezet hangsúlyozza: a kabinet tervezett változtatásai nyomán a vasúti veszteségek egy része átcsoportosul a helyettesítő autóbusz- járatokhoz, továbbá egyéb társadalmi veszteségek keletkeznek a fokozódó környezeti károkból, valamint a térségek elérhetőségeinek romlásából, és a nemzeti vagyon pusztulásából.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást