"Húsz éve nagy reménnyel néztünk előre, ma szomorúan nézünk vissza"

Infostart
2009. október 26. 06:00
Húsz éve reménykedve néztünk előre, ma szomorúan tekintünk vissza - mondta az InfoRádiónak adott interjúban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. A 20 éves a Köztársaság díjjal kitüntetett Kozma Imre atya szerint előtérbe kellene helyezni a nemzet iránt érzett felelősség gondolatát. Hozzátette, hogy erkölcsök nélkül nem lehet felelős pozíciót betölteni.

Az első tíz évben örültünk a demokráciának, a második tíz évben viszont azt látni, hogy az emberek a demokrácia adta lehetőségeket elcserélnék az anyagi biztonságra - mondta az InfoRádiónak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. Kozma Imre atya szerint az emberek ma sokkal inkább elbizonytalanodottak, mint amilyenek húsz évvel ezelőtt voltak. Húsz éve nagy reménnyel néztünk előre, ma szomorúan nézünk vissza - hangsúlyozta.

Egyesek a lehetőségeiket a saját javukra használták ki, ezért alakult ki nagy szakadék a társadalomban - vélekedett a 20 éves a Köztársaság díjjal kitüntetett Kozma Imre atya. Hozzátette: aki azt a lehetőséget kapja, hogy szolgálhatja a közösséget, a nemzetet, annak a felelőssége nagyobb.

Húsz éve a civil társadalom reménykedett, de ma nem kapja meg azt az erkölcsi támogatást, ami nélkülözhetetlen a számára, mert e nélkül nem látja az erőfeszítései értelmét - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. Kifejtette: jobban előtérbe kell hozni a nemzet iránti felelősség gondolatát, mert a mostani elbizonytalanodás oka, hogy akiket magunk fölé emelünk a választások által, azok mintha nem éreznék át, hogy mit jelent vezetőnek lenni.

Kozma Imre atya szerint a rendszerváltozás akkor lép jobb folyamatába, ha jobban hiszünk önmagunkban, a tehetségünkben, és azok, akik lehetőséget kaptak, eljutnak arra az erkölcsi szintre, amely nélkül nem lehet felelős pozíciót betölteni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást