Alig fogy a H1N1-vakcina itthon, de külföldre sem lehet eladni

Infostart
2009. október 26. 20:40
A Parlamentben lobbizott hétfőn az ÁNTSZ a H1N1-védőoltások népszerűsítése érdekében. Az országos tiszti főorvos az InfoRádiónak elismerte, hogy a vártnál kevesebb oltóanyag fogyott. Falus Ferenc szólt arról is, mivel a magyar vakcina nem felel meg az uniós szabványoknak, az Omninvest által gyártott oltóanyagot csak az unión kívül lehetne eladni, amennyiben Magyarországon nem tudják értékesíteni.

Az újinfluenza-vírus elleni oltás beadása mellett lobbizott az ÁNTSZ a Parlamentben - ismerte el az InfoRádiónak az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc kiemelte: el kívánják juttatni a képviselőkhöz azokat az információkat, amelyek az oltás mellett szólnak és a reálisan feltárják a járvány veszélyét.

Helyes, de önző gondolkodásmód az, amely szerint oltás nélkül is túl lehet élni a vírust - mondta az országos tiszti főorvos, aki szerint elsősorban azok oltassák be magukat, akiknek krónikus betegségük van. Lényeges ugyanakkor az is, hogy ha az ország lakosságának több mint felét beoltják, akkor nem alakulhat ki járvány - tette hozzá.

Falus Ferenc kiemelte: nem a vártnak megfelelően fogy az oltóanyag Magyarországon. Az Omninvest által gyártott vakcinát többszörös áron értékesíthetnék az unión kívül, igaz, csak azt követően, hogy az állami szerződésben kikötött hatmillió adagot a szabott áron megveszik itthon, így a gyártót jelentős veszteség éri - fejtette ki.

Az EU-n belül nincs kereslet a magyar oltóanyagra az előzetes piaci felmérések alapján - közölte az országos tiszti főorvos, aki szerint ennek oka, hogy három nagy nemzetközi cég le tudja fedni az unión belüli igények döntő többségét. Falus Ferenc hozzátette: a magyar gyártókapacitás csekély, a heti félmillió adag nem összemérhető egy másik gyár heti négymilliós termelésével.

Stratégia kincsként kell tekinteni a magyar oltóanyagra - hangsúlyozta Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos szerint ugyanis súlyos járvány esetén egyik ország sem engedné meg, hogy ampullát vigyenek ki az országból, amíg a teljes lakossága nincs beoltva. Ha most kellene beszerezni oltóanyagot az európai piacon, akkor csak később és jóval drágábban, 10-26 euró közötti áron jutnánk hozzá - emelte ki.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Falus Ferenc 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Falus Ferenc 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást