Százharminc halottja van a bagdadi terrorakciónak - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2009. október 25. 21:08
Antikorrupciós törvénycsomagot terjeszt a kormány az Országgyűlés elé. Felavatták Budapest első köztéri Mindszenty-szobrát a XVI. kerületi Templom téren. Bagdad központjában több mint 130-an haltak meg két pokolgépes merényletben

Antikorrupciós törvénycsomagot terjeszt a kormány az Országgyűlés elé - jelentette be a miniszterelnök. Bajnai Gordon elmondta: ennek értelmében átalakítanák a Közbeszerzések Tanácsát, amely a tervek szerint ezentúl a jogtalan előnyszerzést is büntetné. Hozzátette: a közbeszerzést kiíró szervezet az adatok nyilvánosságát biztosító, úgynevezett átláthatósági megállapodást köttethetne minden pályázóval. Bajnai Gordon szólt arról is: a tervezet alapján kiemelt védelmet és anyagi ösztönzést kapnának azok a munkavállalók, akik jelzik az állam megkárosítását. A miniszterelnök hangsúlyozta: a törvényjavaslat célja, hogy sokan legyenek érdekeltek a korrupciós ügyek felszámolásában. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: hihetetlen, hogy azok nyújtanak be ilyen csomagot, akik az elmúlt hét-nyolc évben a legkorruptabbnak bizonyultak Magyarországon.

Hétfőn kezdődő háromnapos ülésén vitatja meg az Országgyűlés a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött új polgári törvénykönyvet is. A Ptk.-ról szerdán egyeztetnek, a képviselők időkeret nélkül tárgyalhatják újra a jogszabályokat. Sólyom László államfő a többi között szerkesztési hibákra és tartalmi ellentmondásokra hívta fel a figyelmet az általa nagy jelentőségűnek nevezett törvénykönyvben. A zárószavazás várhatóan november 9-én lesz.

Felavatták Budapest első köztéri Mindszenty-szobrát a XVI. kerületi Templom téren. Az alkotás leleplezése előtt Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-Budapesti érsek ünnepi szentmisét mutatott be a rákosszentmihályi plébániatemplomban. Az avatóünnepségen Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere azt mondta: a bíboros, hercegprímás szobra a hitet és nemzeti összefogást erősíti az emberekben.

Koszovóban őrizetbe vettek egy férfit azok közül, akik a gyanú szerint megszervezték a Tiszába fulladt koszovói menekültek útját. Pristinai sajtóértesülések szerint eddig öt emberről feltételezik, hogy közreműködtek a tragédiával végződött út megszervezésében, valamennyien koszovóiak. Csütörtökön a pristinai média adott hírt arról, hogy 15 koszovói albán fulladhatott a Tiszába október közepén, amikor megpróbáltak illegálisan Szerbiából Magyarországra jutni. Azóta a Tisza magyar oldalán egy férfi, szerbiai részén pedig két női holttestet találtak.

Bagdad központjában több mint 130 ember meghalt és 500-an megsebesültek két pokolgépes merényletben. A helyi rendőrség közölte: az egyik terrortámadást a bagdadi tartományi kormány székházánál, a másikat az igazságügyi minisztérium épületénél követték el. A bombákat mindkét esetben gépkocsiba rejtették. A két öngyilkos merénylő által elkövetett támadás az elmúlt két hónap legsúlyosabb bagdadi merénylete. Augusztus 19-én a külügy- és a pénzügyminisztérium ellen elkövetett két támadásban százan haltak meg.

Izraelben behatolt a rendőrség vasárnap reggel a jeruzsálemi Mecsetek terére, miután palesztin tüntetők kövekkel dobálták az odalátogató turistákat. A palesztinok a rendőrökre is rátámadtak; 17 tüntetőt őrizetbe vettek. Az eset után az izraeli hatóságok lezárták a Mecsetek terét, amely eddig nyitva állt a muzulmán hívők és a látogatók előtt is. A Mecsetek tere a muzulmánok harmadik legszentebb helye Mekka és Medina után.

Görögország északi részén áradásokat és súlyos károkat okoztak a felhőszakadások és viharok. Egy ember eltűnt, autóját egy patakban találták meg - közölték a hatóságok. Az ítéletidő leginkább az Olümposz-hegységtől északra lévő területet sújtotta, ahol házakat és termőföldeket öntött el a víz.