Mi történt a Duna Palotában?

Infostart
2009. október 21. 15:51
Tudatos károkozással vádolja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Duna Palota Kft. elöljáróit, akik egykor Lamperth Mónika volt belügyminiszter stábját alkották - írja csütörtök reggeli, legújabb számában a Heti Válasz.

A nyár eleje óta nyilvánvaló, hogy új sors vár az egykor belügyminisztériumi kezelésben lévő Duna Palotára, a Magyar Köztársaság "örökös" választási központjára, a június 7-i európai parlamenti szavazás idején ugyanis Rytkó Emíliáék váratlanul az önkormányzati tárca épületében rendezték be bázisukat - írja legújabb számában a Heti Válasz.

Ugyancsak idén kezdték rebesgetni, hogy az állam még a 2010-es választások előtt hasznosítani készül a könyv szerinti értékét tekintve 845 millió forintos, neobarokk stílusban épült Duna Palotát, a Gresham szálló oldalát a Szent István térrel összekötő Zrínyi utca egyik legmegragadóbb ingatlanát.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a Heti Válasz birtokában lévő előterjesztése értelmében valóban sort keríthetnek "az ingatlan szabad kapacitásainak" hasznosítására; ez a lap forrásai szerint azt is jelentheti, hogy évtizedekre bérbe adják (félig-meddig privatizálják) a műemléket.

Harminchét áldozat

Szélsőséges esetben a teljes épület "szabad kapacitássá" válhat - a belső dokumentum ugyanis reális forgatókönyvként számol az ott működő Duna Palota Nonprofit Kft. 37 fős munkavállalói derékhadának leépítésével (a vezetői pozíciók megtartása mellett). A vagyonkezelő irományában B változatként szerepel - a 37-ek kirúgása mellett - a népzenei hagyomány ápolásában jeleskedő, szintén a kft. égisze alá tartozó Duna Művészegyüttes megszüntetése is.

Ám ha a palota teljes kétkezi személyzetének felmondanak, a nonprofit cég másik "leágazása", a Duna Szimfonikus Zenekar is ellehetetlenülhet. Pláne, hogy az Önkormányzati Minisztérium 2008-ról 2009-re több mint százmillió forinttal, 408-ról 300 millióra kurtította meg a Duna Palota Kft. támogatását.
A BM-ből jöttek

A Duna Palota Kft. főnökeinek többsége Lamperth Mónika exbelügyminiszter
volt stábjához tartozik. A kft. ügyvezetője Keller József, aki a Lamperth-érában a BM Központi Gazdasági Főigazgatóságát irányította, és akit 2007 májusában szintén a mai MSZP-elnökhelyettes delegált a Sportlétesítmények Zrt. felügyelőbizottságába.

Jelenleg már a Duna-parti hajótárolók és üdülőszobák bérbeadásával foglalkozó utóbbi részvénytársaságot is Keller vezérigazgatója; a két cégtől származó 1,3 millió forintos havi jövedelme épp 200 ezer forinttal több, mint egy miniszter bére. S hogy a Duna Palota ellenőrzését se akárkik végezzék, a nonprofit kft. felügyelőbizottságában Budácsik Lajos, Lamperth minisztériumi titkárságvezetője is helyet kapott.

A Heti Válasz megkísérelte szembesíteni a fenti tényekkel Keller Józsefet, ám az ügyvezető nem válaszolt kérdéseire, mondván: az MNV Zrt. irata szolgálati titkokat tartalmaz. Állítása azonban, a lap értelmezése szerint, hamis, a vonatkozó jogszabály szerint sem Keller, sem a vagyonkezelő nem jogosult szolgálati titokká minősíteni az ilyesfajta anyagokat - ráadásul a dokumentum egyetlen oldalán sem szerepel a "titkos" vagy "bizalmas" jelzés.