Wéber: Nem az MSZP, hanem a Jobbik Orbán Viktor fő problémája

Infostart
2009. október 20. 05:55
Még nem látható, milyen következményei lesznek az MSZP és az SZDSZ fővárosi koalíciója felbomlásának - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila szociológus. Kiemelte: a szocialisták inkább meglovagolták a párton belül újra felerősödő SZDSZ-ellenességet, minthogy visszahívják főpolgármester-helyettesüket, Hagyó Miklóst. A szociológus szerint nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyre több olyan témával foglalkozik, amely a Jobbik választóinak szimpatikus, ezzel ugyanis az a Fidesz célja, hogy megőrizze a radikális párttal rokonszenvező szavazóit.

A sajtóban megjelent hírk alapján a fővárosi koalíció felbontásáról a budapesti MSZP szűkebb körű vezetése döntött, kiegészülve Lendvai Ildikó pártelnökkel - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila. A szociológus kiemelte: nyilvánvaló, hogy komoly hatalmi harc folyt a párton belül, és erős volt a nyomás az országos vezetésen, a múlt heti frakcióülésen pedig kiderült, hogy a képviselőcsoportban nyílt konfliktus van a BKV-ügyek miatt.

Ebben a helyzetben azt a megoldást tartották legelegánsabbnak, hogy nem Hagyó Miklóst főpolgármester-helyettest hívják vissza vagy mondatják le, hanem az egyébként a párton belül létező és erősödő SZDSZ-ellenességet próbálják meglovagolni - hangsúlyozta a szociológus.

Wéber Attila szerint a történet felénél tartunk, ugyanis a következményeket még nem látjuk. Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek is érdeke, hogy a következő egy évben simán működjön ez a válás utáni helyzet, de jóval több konfliktusforrással kell szembe nézniük, ugyanis várhatóan a szocialista kormány másként fog viszonyulni az SZDSZ-es fővárosi önkormányzathoz, mint eddig - fejtette ki.

Stabilizálni a tábort

A szociológus szerint Orbán Viktor politikájának nem az MSZP a fő problémája, hanem a Jobbik. Nem véletlen, hogy a Fidesz-elnök egyre több olyan témával foglalkozik, amely a Jobbik választóinak szimpatikus, ugyanis ezzel az a célja, hogy megőrizze a radikális párttal rokonszenvező szavazóit - vélekedett Wéber Attila.

Orbán Viktor korlátot próbál építeni, hogy az érzelmi jobbikosok ne menjenek el a Fidesz-tábortól, és próbálja stabilizálni azt a választói kört, ami valószínűleg már nem növelhető - tette hozzá. A szociológus szólt arról is, hogy a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a radikális pártoknak egy-két ciklusra van erejük, aztán kifáradnak.

Wéber Attila azt mondta: nem valószínű, hogy a Jobbik jóval nagyobb szavazótábort tudna szerezni annál, mint amit a közvélemény-kutatások mutatnak, de azzal számolnia kell Orbán Viktornak, hogy a saját frakciójában is vannak érzelmi jobbikosok, mint például az edelényi polgármester, Molnár Oszkár.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Wéber Attila 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Wéber Attila 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást