Lendvai: Ha előrehoznák a budapesti választásokat, tovább lophatnának, akik lopnak

Infostart
2009. október 20. 20:31
Az MSZP véget akart vetni a BKV körüli állandó rendetlenségnek- mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A pártelnök szerint a fővárosban és a fővárosi cégeknél történtekért közös a felelősség, de a szocialisták nem asszisztálnak ahhoz, hogy ne legyen lehetséges a rendcsinálás.

Az MSZP azért lépett ki az SZDSZ-szel kötött fővárosi koalícióból, mert véget akart vetni a BKV körüli állandó rendetlenségnek és bénultságnak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, a BKV mára negatív szimbólummá és szitokszóvá vált.

A szocialisták a kilépéssel nem a múltbéli felelősséget akarják elmosni - közölte a pártelnök, aki azt elismerte, hogy minden olyan párt és vezető felelős, amely, illetve aki nem vette észre, hogy mi zajlik a közlekedési cég körül, hogy a mechanizmusok átláthatatlan helyzetet eredményeztek, amiben néhány megcsinálták a szerencséjüket.

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: azért a jövőért viszont már nem akarják vállalni a felelősséget a szocialisták, hogy szándékaik ellenére akadályozzák és lassítják a rendcsinálást. Az MSZP elnöke kiemelte, máig nem érti, a fővárosi közgyűlésben miért szavazták le Horváth Csaba átláthatósági csomagját.

Vád az SZDSZ ellen

Minden időhúzás újabb disznóságoknak adhat menlevelet, és ha újabb hetek telnek el, amíg ismét napirendre tűzik a javaslatokat, addig sok minden történhet, amiért a felelősséget nem kell vállalni - fejtette ki Lendvai Ildikó. A pártelnök hangsúlyozta: azzal vádolja a volt koalíciós partnert, hogy megakadályozott egy olyan lépést, ami gyorsan, ollóval vághatta volna át a korrupciós szálakat az összes közüzemi vállalatnál.

Ne kapjon fizetést olyan feladatért egy MSZP-s főpolgármester-helyettes, amit nem engednek neki ellátni - emelte ki Lendvai Ildikó, aki szerint lehet, hogy kívülről hatékonyabban tudják megismételni ugyanezeket az indítványokat. Példaként említette, hogy a koalíció felmondása óta már rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek, amit a koalíciós szerződés nem engedett volna.

Az MSZP elnöke szerint nem megfelelően felügyelte területét senki, aki a fővárosi vállalatok közelében dolgozott, és politikai felelőssége van mindenkinek, aki nem vette észre a disznóságokat ebben a mechanizmusban. A szocialisták kényszerből nem asszisztálnak ahhoz, hogy továbbra is elkenődjenek a dolgok, és ne legyen lehetséges a rendcsinálás - tette hozzá.

Lendvai Ildikó azt mondta, ha előrehozott önkormányzati választást tartanának a fővárosban, akkor pár hónapig tovább lophatnának azok, akik lopnak. Gátat kell vetni a 100 milliós végkielégítéseknek és a fedezetlen szerződéseknek - emelte ki a pártelnök, aki szerint a fővárosiak is ezt akarják.

Közös a felelősség

Nem akarják az SZDSZ nyakába varrni a BKV által szimbolizált gondokat, ami eddig történt a fővárosban, az közös felelősség, siker és kudarc egyaránt - vélekedett a szocialista politikus, aki hangsúlyozta, azt a politikai együttműködési formát választották, amellyel a rendet jobban tudják szolgálni. Lendvai Ildikó szerint a szocialisták nem hagyták ott Budapestet, hanem egy hatékonyabb, nagyobb nyomásgyakorlásra alkalmasabb pozíciót akarnak kivívni maguknak.

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, a BKV-botrány szaga Budapest határain túl terjedt, így a fővárosi történéseknek az országos politikához is köze van. Az MSZP-nek saját renoméja növelése, azaz a választási eredményei javítása miatt fontos dolga, hogy megtegye a becsülete védelmében megteendő lépéseket - hangsúlyozta.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lendvai Ildikó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást