Idén nem tiltják ki a sárga matricás autókat a belvárosból

Infostart
2009. október 20. 12:54
Keddre tervezte, mégsem vezette be a főváros a sárga matricás korlátozást, amelynek nyomán a túl sok káros anyagot kibocsájtó járművek nem hajthattak volna be Budapest Hungária körúton belüli útjaira. Gonczlik Tamás, a Főpolgármesteri Hivatal környezetgazdálkodási osztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: az intézkedés bevezetéséhez szükséges KRESZ-módosítást még nem történt meg, ezért legkorábban januártól korlátozhatják a sárga matricás járművek közlekedését.

Nem szerepelnek még a KRESZ-ben azok a jelzőtáblák, amelyek kijelölnék annak a zónának a határát, ahová szmogriadó idején a sárga matricás, azaz a több káros anyagot kibocsátó autók nem hajthatnának be. Ezért, bár keddre tervezte, a főváros nem vezette be a korlátozást - mondta az InfoRádiónak a Főpolgármesteri Hivatal környezetgazdálkodási osztályának vezetője.

A KRESZ-módosítást főváros már akkor, 2008 novemberében beterjesztette, amikor a közgyűlés elfogadta az első szmogriadó-rendeletet. Azóta többször is egyeztettek erről az illetékesek, döntés azonban egyelőre nem született - magyarázta Gonczlik Tamás.

A jelenleg érvényben lévő szmogrendelet szerint a főpolgármester riasztási fokozatban Budapest közigazgatási határán belül elrendelheti a gépjárművek használatának a korlátozását, tekintettel azok rendszámtábláján található utolsó számjegyére. A KRESZ módosítása után egy külön önkormányzati rendelet alapján lesz lehetőség arra, hogy a sárga színű matricával ellátott, kedvezőtlenül sok légszennyező anyagot kibocsátó járműveket október 20-a és március 8-a között kitiltsák a Hungária körúton belüli területről.

A korlátozás bevezetéséhez azonban nem csak a jelzőtáblák hiányoznak: Gonczlik Tamás szerint még azt a fővárosi rendeletet is meg kell alkotni és el kell fogadni, amely hatályba lépteti a szmogriadó-rendelet vonatkozó részét.

Ebben a naptári évben már nem valószínű, hogy kitiltják a sárga matricás autókat a belvárosból, ha túlságosan megnő a káros anyagok mennyisége a főváros levegőjében, ám a jövő márciusig lehetséges, hogy életbe lép a szabályozás - mondta a Főpolgármesteri Hivatal osztályvezetője.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást