Hasznos-e a módosított közoktatási törvény?

Infostart
2009. október 20. 17:16
Módosította a közoktatási törvényt az Országgyűlés. Ezentúl a 12. osztályos iskolák az ötödik és a hatodik évfolyamon is bevezethetik az alsó tagozat nem szakrendszerű képzését. A módosításnak az a célja, hogy több idő jusson az alapismeretek elsajátítására. Az MSZP és az SZDSZ javaslatát nem támogatja a Fidesz és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sem. Mindkettő attól tart, hogy az önkormányzatok ott is az olcsóbb, nem szakrendszerű képzésre kötelezik majd az iskolákat, ahol arra sem szükség, sem lehetőség nincs.

Megszűnhetnek a tantárgyak azoknak az iskoláknak az ötödik és hatodik évfolyamán is, amelyek átállnak a műveltségterületek alapján történő, nem szakrendszerű oktatása. Ezt a közoktatási törvény hétfőn elfogadott módosítása teszi lehetővé, de kötelezővé nem. A javaslatot két SZDSZ-es képviselő, Sándor Klára és Magyar Bálint, valamint két szocialista politikus, Deák Istvánné és Szabó Zoltán jegyzi. A Fidesz nem szavazta meg a módosítást, amelynek Magyar Bálint szerint az a célja, hogy a gyerekek több időt kapjanak képességeik fejlesztésére.

Szavai szerint a nemzetközi PISA-felméréseken, azaz a gyermekeik képességeit, készségeit mérő teszteken azon országok diákjai szerepelnek jól, ahol az alapozó időszak hat évig tart.

A Fidesz azért nem szavazta meg a nem szakrendszerű oktatás kiterjesztését az általános iskolák ötödik és a hatodik évfolyamára, mert ez a javaslat a kétszer hat osztályos iskolarendszerre való tömeges átállást segíti - közölte Sió László, a párt oktatási műhelyének vezetője.

A nem szakrendszerű oktatás olcsóbb, mint a szakrendszerű, ezért fennáll a veszélye, hogy az önkormányzatok akkor is bevezettetik az iskolákkal, ha nincs rá szakmai indok. Ez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének álláspontja. Az érdekképviselet elnöke hibának tartja, hogy a javaslat SZDSZ-es és MSZP-s benyújtói nem készíttettek felméréseket az igényekről és a módosítás hatásairól. Kerpen Gábor éppen ezért helyesli, hogy a törvénymódosítás nem teszi kötelezővé az átállást.

A közoktatási törvény hétfőn elfogadott módosítása csak azokra az iskolákra vonatkozik, ahol mind a 12 évfolyamot egy intézményben járják ki a diákok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kerpen Gábor - PDSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sió László - Fidesz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Magyar Bálint - SZDSZ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást