Tölgyessy: Természetes a vasutassztrájk

Infostart
2009. október 19. 09:49
Természetes a vasutassztrájk, hiszen a kormány óriási pénzeket készül kivonni a közösségi közlekedésből, de a MÁV tényleg egy csődtömeg, ahol rendet kell végre vágni - mondta a Tölgyessy Péter a Kossuth Rádióban. Úgy vélte, az MSZP Budapesten menekülni kezdett, de későn.

A MÁV mindenképpen megérett a komoly átszervezésre, hiszen miközben a cégbe évtizedek óta ömlenek az állami milliárdok, a közlekedési társaságnál rendkívül bőkezűek a kedvezmények, nagyon sok helyen pedig üresen mennek a szerelvények - mondta a Kossuth Rádióban Tölgyessy Péter.

Ahol időben fenyegetnek, ott enged a kormány

Az alkotmányjogász szerint a kormánynak folyamatosan vannak ugyan ötletei az átszervezésre, ám ezek bizonytalanok, ilyen helyzetben pedig szinte törvényszerű a munkabeszüntetés. A harmónia csak konfliktusokból születhet meg - tette hozzá Tölgyessy Péter, aki arra is felhívta a figyelmet: törvényszerű, hogy azokon a helyeken, ahol erősebb a sztrájkképesség, nagyobb bért lehet kiharcolni, és nem véletlen, hogy az elmúlt hét évben a MÁV-nál 34 százalékkal jobban nőttek a bérek, mint a versenyszférában. A vasúttársaság dolgozóinak reálbére idén is emelkedett.

Ahol időben fenyegetnek, ott enged a kormány, mondta az alkotmányjogász, példaként említve a kórházakat, amelyek végül nagyjából elérték, amit akartak, megkapták a több pénzt, igaz, ez is csak a szinten tartáshoz elég. A tervezettnél több jutott a fogyatékkal élőknek, az egyházaknak is, és a gyermekélelmezési norma sem változott - emlékeztetett Tölgyessy Péter, aki úgy látja, a régi vágású szocialista politika nyomására a kormány ezeken a területeken mára felhasználta szinte az összes tartalékot, ami nagyon nagy baj. Ebbe a körbe sorolta a távhő áfájának 25-ről 5 százalékra csökkentését is, amely majdnem kétmillió családot érint ugyan, ám indokolatlan különbséget tesz a gáz és az távhő között, és értelmet módon támogatja a cégeket, ahelyett, hogy ezzel a pénzzel a gazdaságosabb energia-felhasználást ösztönöznék.

Budapest: az MSZP botor módon menekülni kezdett

A főváros koalíciós szakításról Tölgyessy Péter azt mondta: nem történik más, mint hogy az átmeneti konszolidáció után a botrányoktól ismét meggyengült MSZP botor módon menekülni kezd az SZDSZ mellől, és úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne az elmúlt 16 év kudarcaihoz. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a fővárosi szocialisták épp úgy felelősek abban, hogy Demszky Gábor hatalmas csődöt hagy maga után: Budapest mára élhetetlenné vált, állandósult a közlekedési káosz, miközben dúl a plázaláz, egyes városrészek elpusztulnak, a nagyberuházások lassúak és drágák, az elmúlt harminc évben pedig majdnem négyszázezer ember költözött ki.

Az is biztos - tette hozzá az alkotmányjogász -, hogy a Fidesz nem fog együtt kormányozni a SZDSZ-szel a fővárosban, hiszen Demszky a jobboldal számára a "megtestesült gonosz", márpedig ha a jobboldal nem enged, teljes lesz a káosz. Tölgyessy ezek alapján úgy látta, a szocialisták várhatóan kénytelenek lesznek az SZDSZ mellett szavazni, ha másért nem azért, mert valószínűleg rengeteg akta van ellenük. Az biztos, hogy a fővárosi helyzet sem az SZDSZ, sem az MSZP támogatását nem javítja. Az SZDSZ esélyei már most is nagyon csekélyek az országgyűlési választásokon, és mintha az MSZP is azon dolgozna, hogy a 33-38 százaléknyi baloldali szavazóból még kevesebb legyen - értékelte Tölgyessy.