Szakmai vita a terhes nők újinfluneza elleni oltásáról

Infostart
2009. október 19. 16:45
Nem az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalásának, hanem magánvéleménynek tartja Szalka András nyilatkozatát az egészségügyi miniszter. Az egészségügyi tárca, az ÁNTSZ és a Pandémiás Prevenciós Bizottság továbbra is ajánlja a terhes nők oltását az új vírus ellen.
Magánvéleményt fogalmazott meg

Szalka András infektológus főorvos, amikor azt mondta, a Magyarországon alkalmazott új influenza elleni oltóanyag nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására - reagált az Infektológiai Szakmai Kollégium tagja nyilatkozatára Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Tárgyalta a kérdést a Pandémiás Prevenciós Bizottság is, kiegészülve a szülészeti-nőgyógyászati, valamint a klinikai-genetikai szakmai kollégium elnökeivel. Bujdosó László elnök szerint alapvető tárgyi tévedések vannak Szalka doktor nyilatkozatában.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta: terhes nőknél 4-7 napig fennálló láz lehet a következménye az új vírusnak, ami akár koraszüléshez is vezethet. Ezzel szemben 150 beoltottból eddig egy esetben fordult elő rövid ideig tartó láz.

Székely Tamás kérdésre válaszolva elmondta: várandós nők esetén etikai megfontolások miatt nem szokás kísérleteket végezni, csak úgynevezett utánkövetéses módszerek jöhetnek számításba, és véleménye szerint ez az, ami megosztja a szakmát. A miniszter kiemelte: második és harmadik trimeszterben járó terhes nőknek ajánlja az új vírus elleni védőoltást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást