Megegyezés nélkül ért véget a fővárosi frakcióvezetők találkozója - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 19. 21:07
Nincs szüksége munka nélküli helyettesekre a főpolgármesternek. Demszky Gábor az általa az önkormányzat működőképességének biztosításáért összehívott ötpárti egyeztetés után azt mondta: elvárja, hogy a szocialista Hagyó Miklós és Horváth Csaba járjon be a városházára a következő egy hónapban, és adják át folyamatban lévő ügyeiket.

A szabad demokrata politikus közölte: november 20-áig, vagyis amíg lezárul az átadás-átvétel a lemondott helyettesekkel, Hagyó Miklós és Horváth Csaba már nem hozhat olyan döntéseket, amelyek hatása lényegesen túl mutat a mandátumukon. A megbeszélésről először a Fidesz frakcióvezetője távozott; Tarlós István annyit mondott, hogy eredménytelenül zárult a megbeszélés. Az SZDSZ-es John Emese közölte: pártjával ellentétben a Fidesz, a KDNP és az MDF is úgy értékelte, hogy még nem szűnt meg a koalíció, ezért most nem kívántak a működtetés kereteiről tárgyalni.

A megszorítások ellen tiltakoztak a tűzoltók


Petíciót adtak át a parlamenti pártok frakcióvezetőinek a költségvetési megszorítások ellen tiltakozó tűzoltók. A három tűzoltó-szakszervezet által meghirdetett demonstráción mintegy 2.500-vettek részt. Dobson Tibor, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltók Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete és a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete által felállított demonstrációs bizottság szóvivője korábban az InfoRádióban azt mondta: súlyosan veszélyezteti a tűzoltóságok működését a 2010-es költségvetés, ami alapján mintegy 1,8 milliárd forintot vonnának el a szervezettől.

Elfogadta a Nabucco-megállapodást az Országgyűlés

Elfogadta a Nabucco-gázvezetékről szóló nemzetközi megállapodást az Országgyűlés. Szabó Vilmos külügyi államtitkár hangsúlyozta: a magyar, az osztrák, a bolgár, valamint a román és a török köztársaság között létrejött szerződés hatékonyan szolgálja a gázszállítási útvonalak bővítését a Kaszpi-térség felé, így csökkentve az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusokból adódó gázellátási kockázatokat.

Nem függesztette fel az Országgyűlés a mentelmi jogokat

Sem Dávid Ibolya, sem Herényi Károly mentelmi jogát nem függesztette fel az Országgyűlés. A két MDF-es politikust kényszerítés és személyes adattal visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt akarta kihallgatni az ügyészség, erre viszont csak akkor lett volna lehetőség, ha a parlament kétharmados többséggel támogatja mentelmi joguk felfüggesztését. A törvényhozás a fideszes Molnár Oszkár mentelmi jogát sem függesztette fel. Edelény polgármestere ellen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke és 360 társa tett feljelentést nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt.

Csökkent a jegybanki alapkamat

50 bázisponttal hét százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács. A döntés megfelel a piaci várakozásoknak. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke elmondta: a monetáris tanács kis többséggel döntött az 50 bázispontos kamatcsökkentésről, volt javaslat 75 bázispontos és 100 bázispontos mérséklésre is. A mostani, hét százalékos szintnél utoljára 2006 júliusban volt alacsonyabb a jegybanki alapkamat.

Szerdán ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán bruttó öt forinttal emeli a 95-ös benzin, hét forinttal pedig a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült piaci forrásokból a portfolio.hu. Sándor Dávid, a portál elemzője emlékeztetett arra: az olajtársaság az elmúlt két hétben nem változtatott az árakon. A mostani emeléssel a benzin átlagára 293 forintra, míg a gázolajé 281 forintra nő.

November közepén tanúskodik Gyurcsány Ferenc

November közepére idézi be tanúként Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt a Zuschlag-perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. Meghallgatják majd többek között Jánosi Györgyöt, Szilvásy Györgyöt és Mesterházy Attilát, az MSZP jelenlegi parlamenti frakcióvezetőjét. Fodor Endre tanácsvezető bíró elmondta: a szeptemberben és októberben lefolytatott bizonyítási eljárás alapján ezeket a politikusokat, akiknek vélhetően tudomásuk van a vádban szereplő cselekményekről, legalábbis annak egy részéről, indokolt meghallgatni.

Létrehozzák a tejalapot

280 millió euró összegű, a jövő évi agrárköltségvetést terhelő tejalap létrehozásáról döntöttek Luxemburgban az uniós tagországok mezőgazdasági miniszterei. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt mondta: Magyarország számára ez körülbelül 3 millió eurót jelent, ami nem elegendő a helyzet megoldására.