Hogyan előzhetők meg a betegségek a kisgyermekeknél?

Infostart
2009. október 19. 13:17
A gyermekek nem a tiszta, hideg idő, hanem sokkal inkább az enyhébb, nedves időjárás kapnak el különböző fertőzéseket - tájékoztatott a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Velkey György a megbetegedések megelőzése kapcsán a fokozott higiéniára és a megfelelő öltöztetésre hívta fel a figyelmet.

A felmelegedő, nyirkos, esős időben betegednek meg a gyermekek a legkönnyebben - mondta el az InfoRádióban a Magyar Gyermekorvos Társaság főtitkára. A kicsiket Velkey György szerint tehát nem a nagyon hideg, tiszta, esetleg napos időtől kell félteni, a vírusok ugyanis nem ebben a környezetben terjednek a leggyorsabban.

Alapvetően légúti vírusok terjednek a nedves időben, a bakteriális fertőzések általában másodlagos betegségként, szövődményként jelentkeznek.

Mivel a vírusok kezelésére nincs gyógyszer - az antibiotikumok csak a bakteriális fertőzések ellen alkalmazhatók, és hogy melyik betegségtípusról van szó, azt minden esetben orvosnak kell eldöntenie -, ilyen betegségeknél tüneti kezeléseket ajánlanak az orvosok: lázcsillapítást, nátha és köhögés elleni gyógyszereket.

A betegségeket leginkább a higiéniás szabályok betartásával lehet megelőzni - mutatott rá Velkey György. Nem jó, ha gyermekeinket túlöltöztetjük, mert ha izzadtan megy ki a hidegbe, sokkal könnyebben betegedhet meg.

A gyermekorvos ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közösségbe bekerülő, még gyenge immunrendszerrel rendelkező kisgyermekek óhatatlanul megbetegedhetnek. Ettől a szülőknek nem kell kétségbe esniük, néhány éven belül már erősebb szervezete lesz a kicsiknek.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást