Az MSZP és az SZDSZ sem zárkózik most már el a kettős állampolgárság megadásától

Infostart
2009. október 19. 06:51
Ismét napirenden a kettős állampolgárság. Trükkök az egyetemek zárolt vagyonával. Olyan szereplőket lehetne a pesti tőzsdére csalogatni, akik még semmilyen formában nincsenek jelen.

Nem zárkózik el a kettős állampolgárságtól sem az MSZP, sem az SZDSZ - olvashatjuk a Népszabadságban. Akinek a felmenője magyar, és magyarul beszél, lakóhelyétől függetlenül kapja meg a magyar állampolgárságot, ha azt kéri - ilyen egyértelmű az a törvénymódosítás, amelyet három ellenzéki politikus nyújtott be. Az MSZP kész tárgyalni, a Fidesz pedig kétséget sem hagy arról, hogy ha most nem , akkor a párt kormányra kerülése után mindenképpen megoldja az ügyet, Az SZDSZ kikötésekkel ugyan, de támogatni tudja a határon túl élő magyarok kettős állampolgárságát.

A Magyar Nemzetben az egyetemek zárolt vagyonával való trükközésről olvashatunk. Az ígéretekkel ellentétben mégsem oldja fel a zár alól az egyetemek év közben elvont vagyonát a kormány. Az idei költségvetésből zárolt négymilliárd forintot a jövő évi bázisba építik be,l vagyis az iskolák ennyivel kevesebb pénzt kapnak 2010-ben. Az egyetemek az elvonás miatt komoly fizetési nehézségbe ütközhetnek, a kabinet ugyanis ezen kívül 14 milliárd forintos maradványképzési kötelezettséget is előírt nekik. Eszerint az idei büdzsében rendelkezésre álló összeget még az év végén sem költhetik el, csupán jövő januárban.

A Xetra rendszerrel olyan szereplőket lehetne a pesti tőzsdére csalogatni, akik még semmilyen formában nincsenek jelen - véli a Napi Gazdaságnak adott interjújában a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. Mohai György elmondta: az értéktőzsde vezetősége konzultál valamennyi érintettel, és igyekszik a legszélesebb piaci konszenzust kialakítani az új rendszer bevezetésével kapcsolatban.

A Világgazdaság az intelligens mérőóráról ír. A lap szerint szorít az idő, 2010 végéig meg kellene állapodniuk a az unió országainak az intelligens mérőórák technológiai szabványairól, 2012-ig pedig a bevezetés menetrendjében is meg kellene egyezni. Ezt kéri a tagállamoktól az Európai Bizottság, mely a napokban fogadott el ajánlást az ügyben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle - 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást