Állampolgárságot igen, választójogot nem adna a törvénymódosítás a határon túli magyaroknak

Infostart
2009. október 19. 13:05
Magyar állampolgárságot igen, de választójogot nem adna a határon túli magyaroknak a Fidesz és a KDNP. Semjén Zsolt, Simicskó István és Németh Zsolt törvénymódosítási javaslata lehetővé tenné, hogy az is megkaphassa a magyar állampolgárságot, aki nem Magyarországon él, de magyarok a felmenői és magyarul beszél.

Jelenleg a magyar állampolgárság megszerzéséhez nem elegendő magyarnak lenni és magyarul beszélni, hanem életvitelszerűen Magyarországon is kell tartózkodni. Javaslatunk szerint ez utóbbit törölnék el az állampolgársági törvényből - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke.

Németh Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvénymódosítás a választójogot nem érintené, vagyis ahhoz, hogy valaki szavazhasson, továbbra is életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia.

A politikus hozzátette: a Fidesz és a KDNP közös javaslata tartalmaz olyan eljárási javaslatot is, amelynek következtében lerövidülne a meglehetősen hosszú procedúra, így a külhoni magyaroknak egyéni kérelem alapján rövidebb idő alatt lehetne megigényelni az állampolgárságot.

Az állampolgárság az EU-n kívül élő magyaroknak az unión belül való akadálymentes mozgást tenné lehetővé, azok pedig, akik uniós állampolgárok, azt érezhetik, hogy a magyar állam is kiterjeszti rájuk felelősségét - mondta Németh Zsolt.

A külügyi bizottság elnöke hozzáfűzte: a magyar államnak összmagyarságban, nem pedig tízmilliós magyarságban kell gondolkodnia.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást