A szakmai kollégium nem ajánlja az oltást a veszélyeztetetteknek

Infostart
2009. október 19. 13:41
Nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására a Magyarországon bevezetett új influenza elleni oltóanyag az Infektológiai Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint. Szalka András az InfoRádiónak elmondta: a londoni központ három vakcinát engedélyezett, ám Magyarországon politikai döntés született arról, hogy csak egy oltóanyag kerülhet forgalomba.

Szalka András infektológus főorvos elmondta, hogy a többi mellett higanyt tartalmazó vakcinát nem szoktak várandós anyáknak beadni, de a kisgyermekeknél sem szoktak ilyen típusú oltóanyagot alkalmazni. Rámutatott: a gyermekeknél az oltás magas lázat okozhat, amely súlyos szövődményeket válthat ki náluk.

Kifogásolta azt is, hogy a vakcinával kapcsolatos magyarországi vizsgálati eredményeket az illetékesek nem tették közzé.

Mint fogalmazott, a szakmai szervezeteket nem vonták be a döntéshozatalba. Nem szakmai, hanem politikai döntés született arról, hogy az országban ezt az egyetlen oltást alkalmazzák.

A szakmai kollégium álláspontja szerint kevésnek tűnik az az állami forrás, amelyet az ÁNTSZ a lakosság, a háziorvosok és a patikusok felkészítésére mozgósít, így a jövőben problémát okozhat, hogy e csoportoknak hiányos a tudásuk a H1N1 vírus elleni védekező, megelőző és gyógyító eljárásokról.

A források szűkössége miatt ma gondot jelent a labordiagnosztikai kapacitás hiánya, így a labordiagnosztika hosszabb időt vesz igénybe, mint a betegség teljes lefolyása - tette hozzá a testület.

Továbbá nagy probléma, hogy a mai napig nehezen elérhetőek a gyógyulást jelentő antivirális gyógyszerek, hiszen azok számára, akik nem választják vagy nem választhatják az oltást, csak az antivirális készítmények jelentenek megoldást - olvasható a közleményben.

A szakmai kollégium úgy látja, hogy a felvetett problémás helyzetek orvoslása egy esetleges pandémiás helyzet okozta gazdasági lassuláshoz képest elhanyagolható pénzügyi erőforrást venne csak igénybe.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást