Almássy megszavazza Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését

InfoRádió / MTI
2009. október 18. 16:17
Almássy Kornél független képviselő hétfőn a parlamentben megszavazza Dávid Ibolya MDF-pártelnök és Herényi Károly képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - ezt a politikus maga közölte az MTI-vel.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a demokrata fórum szóvivője vasárnap felszólította azokat a politikusokat, akiknek a neve az adatgyűjtési ügyben felmerült, hogy a parlament hétfői ülésén ne szavazzanak Dávid Ibolya és Herényi Károly országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséről. Mint mondta, Dávid Ibolya és Herényi Károly személyes érintettsége miatt nem szavaz, és erre szólítják fel között Demeter Ervin és Kövér László fideszes és Almássy Kornél független képviselőket is.

Almássy Kornél az MTI-nek elmondta, azért fog igennel szavazni, mert tudja, hogy mivel vádolhatja az ügyészség a két politikust. Mint fogalmazott: "mint az ügy sértettje, pontosan (...) ismerem, hogy az ügyészség mivel vádolhatja Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, hiszen többek között az én káromra elkövetett magántitok jogosulatlan megsértésével, illetve kényszerítés bűncselekménnyel vádolja (őket) az ügyészség".

A független képviselő egyben felszólította az MSZP-t, döntse el, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Szilvásy György volt titokminiszter mellett áll-e ki, azok mellett, akik a titkosszolgálatokat használták fel belpolitikai célokra, vagy a párt más utat választ, és hozzájárul a mentelmi jog felfüggesztéséhez.

Hozzátette: ízléstelennek tartja, hogy "két közvádas bűncselekménnyel vádolt személy" próbál másokat kioktatni erkölcsről és tisztességről.

Az adatgyűjtési ügy tavaly szeptemberben pattant ki, miután a Nemzetbiztonsági Hivatal - azóta távozott - főigazgatója, Laborc Sándor feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél, illetve a cég vezetőinek lakásán. Dávid Ibolya, az MDF elnöke a házkutatások után nem sokkal bejelentette: a legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett, azóta a pártból is távozott elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, ezt azonban később bűncselekmény hiányában megszüntették.

Időközben számos további feljelentés történt az adatgyűjtési ügyben, és az egyik eljárásban a Legfőbb Ügyészség kérte az Országgyűléstől Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi jogának felfüggesztését személyes adattal való visszaélés és kényszerítés miatt. A parlament mentelmi bizottsága kedden nem javasolta Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését, a kérdésben az Országgyűlés plenáris ülése határoz.