Újabb elhunyt beteg szervezetében mutatták ki az új típusú influenzavírust - hírösszefoglaló

Infostart
2009. október 17. 21:51
Újabb elhunyt beteg szervezetében mutatták ki az új típusú influenzavírust. Európai viszonylatban is példaértékűnek nevezte az osztrák-magyar viszonyt a közös kormányülés után a magyar miniszterelnök. Értelmetlennek tartja a jövedelemkorlát bevezetését a lakossági hitelezésnél az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt, és hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez a Fidesz, ha jövőre bizalmat kap a választóktól. Erről az ellenzéki párt elnöke beszélt a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának rimaszombati kongresszusán. Orbán Viktor azt mondta: a magyar kisebbségek problémáinak egyik alapvető oka Magyarország tekintélyének csökkenése. A volt miniszterelnök az európai értékek elleni kulturális agressziónak nevezte a módosított szlovák államnyelvtörtényt. A kongresszuson bizalmat kapott Csáky Pál, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. A voksolást a politikus kérte, miután tavasszal többen elhagyták az MKP-t és Híd-Most néven saját pártot alapítottak. A több mint 300 küldött elfogadta a Modern párt, életképes közösség nevű 20 éves programot, amely alapján a szlovákiai magyarság jövőjének tervezésekor figyelembe veszik a magyar nemzeti, az országos szlovákiai és az összeurópai összefüggéseket is.

A főpolgármester szerint Budapestnek nem lesz SZDSZ-Fidesz vezetése, de felajánlja a legnagyobb ellenzéki pártnak, hogy jelöljön főpolgármester-helyettest. Demszky Gábor a Népszabadságnak azt mondta: olyan, független helyettesre lesz szükség, aki az MSZP és az SZDSZ szavazóbázisát és a centrumot is meg tudja szólítani. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője megerősítette: pártja semmilyen alkuban nem vesz részt, továbbra is a helyhatósági választás kiírását szorgalmazza.

Kilép az Európai Néppártból a Magyar Demokrata Fórum - jelentette be a párt országos választmányának elnöke. Makay Zsolt a testület ülése után azt mondta: egy olyan szervezeti forma létrehozását kezdeményezik, amely az MDF-hez hasonló, konzervatív pártokat tömöríti az unióban. A belpolitikai helyzetről az MDF választmányának elnöke azt mondta: a Fidesz alacsony részvétel mellett várhatóan kétharmados többséggel nyeri a választást, de ha sokan mennek el szavazni, akkor kiszámíthatatlan az eredmény. Hozzátette: pártja a jelenleg nem akítv szavazókat szeretné megszólítani.

A tervek szerint november 14-én választják meg az SZDSZ országos tanácsának új elnökét; Szent-Iványi István diplomáciai kiküldetése miatt lemondott a posztról, mert a két tisztség összeférhetetlen. Erről Retkes Attila pártelnök beszélt az országos tanács ülése után.

A közéleti problémák iránti felelősség fontosságát hangsúlyozta a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője. Prőhle Gergely a Budapesti Németajkú Evangélikus-Református Gyülekezet létrehozásának 150. évfordulója alkalmából rendezett konferencia után beszélt erről az InfoRádióban. Úgy fogalmazott: az egyházaknak kötelességük lenne véleményt alkotniuk például a kisebbségi vagy a környezetvédelmi kérdésekről.

Olaszországban prostitúcióra kényszerített magyar kislányt szabadított ki a rendőrség. A vicenzai hatóságok szerint a 14 éves gyermeket Magyarországon rabolták el, majd hamis okmányaiban 18 évesnek tüntették fel. A magyar lánynak néhány napja sikerült telefonon felhívnia édesanyját, aki mindezt jelezte a magyar rendőrségnek, a vicenzai hatóságok pedig az Interpoltól kaptak értesítést.

Madridban tömegdemonstrációt tartottak a katolikus szervezetek felhívására a művi terhesség megszakítás tervezett liberalizálása ellen. A szervezők szerint másfél millióan vonultak az utcára transzparensekkel, hogy tiltakozzanak a spanyol szocialista kormány által naprendre tűzött reform ellen.

Pakisztánban nagyszabású szárazföldi hadműveletet indított a hadsereg az iszlamista lázadók ellen az Afganisztánnal határos Dél-Vazirisztán régióban. A területet a haderő az elmúlt hetekben többször bombázta, és tüzérséggel is lőtte. A most indított offenzívában mintegy 28 ezer katona vesz részt, az iszlamista fegyveresek száma a becslések szerint 10-15 ezer lehet.

Már 5 centiméteres a hótakaró a Heves megyei Mátraszentistvánon. A hó sportolásra még nem alkalmas, de hógolyózásra és szánkózásra már igen. Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője elmondta: az előrejelzések szerint a hó szerdáig marad meg, addig ugyanis napközben is nulla fok alatti hőmérséklet várható.