Oszkónak nem kell bontania, csak milliós bírságot fizetnie

Infostart
2009. október 17. 15:26
Oszkó Péternek nem kell lebontania új házának pincéjét - írja szombati számában a Magyar Nemzet és megjegyzi: ezek szerint bejött a pénzügyminiszter számítása. A napilap információi szerint többmilliós bírságot kell fizetnie Oszkó Péternek, de nem kell lebontania új házának pincéjét.

A napilap cikke emlékeztet arra, hogy Oszkó 2007 tavaszán vette Budapest II. kerületében telkét, amelyre a korábbi tulajdonosa már megtervezett egy házat, s rendelkezett építési engedéllyel. A politikus azonban eltért az engedélyben foglalt tervektől (elmondása szerint a statikus veszélyesnek tartotta), és így jóval nagyobb pince épült a villa alá.

Az önkormányzat azonban jogtalannak ítélte az építkezést és ezért többmillió forintra büntette a pénzügyminisztert, a büntetésről szóló határozatot a napokban kapta kézhez Oszkó Péter.

Oszkó még fellebbezhet házépítési ügyében

A II. kerületi polgármesteri hivatal határozatában azt közölte: nem jogerős határozata, amelyet Oszkó Péter pénzügyminiszter épülő házának ügyében hozott - közölte az önkormányzat.

A kerületi önkormányzat közlése szerint a hivatal Oszkó Péter egyedi hatósági ügyében a jogszabályi határidőket betartva meghozta első fokú építésügyi határozatát, amelyet minden, az eljárásban érintett jogi és magánszemélynek megküldött. A határozat nem jogerős, fellebbezésnek van lehetősége - tették hozzá.

A pénzügyi tárca vezetője a Portfolio.hu olvasóinak az egy héttel ezelőtti online interjú keretében a házépítéssel kapcsolatos kérdésekre úgy válaszolt, hogy az építkezés során technikai nehézségek adódtak. Ennek a feloldásában egyeztettem a hatóságokkal és az általuk adott tájékoztatás alapján jártam el, ami a konkrét esetben annyit jelentett, hogy a tervektől való szükségszerű technikai eltérésre utólag kértem engedélyt - magyarázta Oszkó Péter. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az építkezést még 2007-ben kezdte cégvezetőként, "amikor még sem válság, sem megszorítások, sem nyilvános, pénzügyminiszteri szerepvállalás nem volt a láthatáron".