Kérdések a H1N1-oltásról - lapszemle

Infostart
2009. október 17. 10:34
Ha beolt, akkor azért, ha viszont lebeszél az oltásról, azért kell felelnie az orvosnak, amennyiben a pácienssel történik valami baj.

A Népszabadság a H1N1 elleni védőoltás jogi következményeiről ír. Ha beolt, akkor azért, ha viszont lebeszél az oltásról, azért kell felelnie az orvosnak, amennyiben a pácienssel történik valami baj. Elvileg minden mellékhatásért a gyártót terheli a felelősség, ehhez azonban bizonyítani kell, hogy az oltóanyag rossz volt. Éger István, a Magyar orvosi Kamara elnöke szerint nincs rendezve, hogy ki a felelős az esetleg szövődmények miatt. Szerinte az erre jogosult hatóságok bármelyike tehetne olyan felelősségi nyilatkozatot, amely a helyzetet tisztázná. Szalka András infektológus szakorvos szerint az a gond, hogy az orvosok és a lakosság is magukra vannak hagyva, mind a halálesetekről, mind az oltóanyagról kevés az információ. Szerinte az is baj, hogy az orvosokra ráerőltetik az oltást ahelyett, hogy meggyőznék őket az előnyökről és a szükségességéről. A gyerekorvosok például azért is ódzkodnak, mert a vizsgálati eredmények számukra a mai napig ismeretlenek.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy újabb felsőoktatási törvénymódosítást terjesztett a parlament elé Hiller István oktatási miniszter. Érdekvédők szerint az indítvány feleleveníti az egyetemek privatizációjának általuk korábban már elutasított tervét. Hiller javaslata lehetővé tenné, hogy a főiskolák és egyetemek vállalkozói közintézményekké alakuljanak. Így az intézmények szabadon rendelkezhetnének a vagyonukkal, hitelt vehetnének fel, a dolgozók azonban elveszítenék közalkalmazotti státusukat. Az egyetem a versenyszféra része lenne, magát tartaná el. Ám így az intézmény bármikor elbocsáthatná a tanárok egy részét, és ahhoz is joguk lenne, hogy tandíjat szedjenek. Érdekvédők szerint a szakmával történő egyeztetés elmaradása arra utal, hogy a tárca nem akar engedni a tiltakozásnak, az egyetemek versenyszférába történő kiszervezése ugyanis hatalmas költségvetési megtakarítást jelentene az államnak.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást