BKV: így kell HR-igazgatót fizetni!

Infostart
2009. október 17. 09:28
Kiválasztotta új humánpolitikai igazgatóját a BKV - közölte a közlekedési vállalat. Az ötven jelentkező közül Juracsik Zoltánt, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola korábbi humánpolitikai osztályvezetőjét bízza meg a feladattal Kocsis István vezérigazgató.

Juracsik Zoltán 2009. október 16-án, vagyis tegnap lépett be a BKV-hoz határozatlan idejű munkaszerződéssel.

Alapbére havonta 1 241 000 forint, amihez 100 százaléknyi teljesítéshez kötött prémiumot kap. Emellett jár neki a személygépkocsi használat, mobiltelefon, vezetői pótszabadság, részvétel egészségügyi szűrővizsgálaton, és a Kollektív Szerződés szerinti felmondási idő a munkaviszony rendes felmondása esetén.

Szalainé Szilágyi Eleonóra korábbi humánpolitikai igazgató hivatalosan 2008. márciusában távozott a BKV-tól és a prémiumokkal együtt felvett csaknem 100 millió forint végkielégítést. Szerződését később úgy módosították, hogy a cégnél maradhatott, havi több mint egymillió forintért, de a végkielégítést nem fizette vissza. Az igazgatónő az emiatt kirobbant botrány után, 2009. július 27-én távozott.

Az InfoRádió úgy tudja: Jurácsik Zoltán szerződése végkielégítést nem tartalmaz, de a jelentősebb pontokban megegyezik elődje, Szalainé Szilágyi Eleonóra kontraktusával. Lényeges különbség: Szilágyiné 120 százalékos prémiumra volt jogosult.

Kocsis István vezérigazgató július 23-án rendelt el belső vizsgálatot, a BKV Zrt.-nél kifizetett végkielégítések ügyében. Németh Szilárd, a fővárosi Fidesz-frakció tagja július 29-én jelentette be, hogy a Fidesz a legfőbb ügyészhez fordul a BKV volt humánpolitikai igazgatójának ügye miatt, mivel felmerül a különösen nagy kárt okozó hűtlen vagy hanyag kezelés tényállása. A botrány kirobbanása után július 31-ével saját kezdeményezésére közös megegyezéssel távozott a cégtől Balogh Zsolt általános és műszaki vezérigazgató-helyettes.

Õ foglalkoztatta tovább - akkor még megbízott vezérigazgatóként - csaknem 100 milliós végkielégítésének kifizetése után havi 1,2 millió forintért Szalainé Szilágyi Eleonórát a cég volt humánpolitikai igazgatóját, és Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgató 40 milliós végkielégítését is ő írta alá. Balogh Zsolt nevéhez köthető az a munkaügyi per is, amelyben a BKV-t csaknem 100 millió forint megfizetésére kötelezték első fokon, mert végkielégítés nélkül elküldték Szalai László stratégiai igazgatót, aki azonban beperelte a BKV-t, mondván jár neki a végkielégítés.