Milyen változások várhatóak a felsőoktatásban?

Infostart
2009. október 16. 08:00
Jövő évtől 200 pont alatt nem vehető fel senki felsőoktatási intézménybe, a különböző orvosi képzésre jelentkezőknek pedig mindenképpen kötelező legalább egy tárgyból emelt szintű érettségi vizsgát tenniük - sorolta a 2010-es változásokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai főtanácsadója. Bakos Károly elmondta: a következő években korlátozzák a különböző címeken kapható többletpontok mértékét, és figyelembe veszik egy természettudományos tárgy utolsó két évi érdemjegyét is a felvételinél. Sió László, a Fidesz szakpolitikusa ugyanakkor úgy vélekedett, az utóbbi évek oktatáspolitikai változtatásai oda vezettek, hogy csökkent az érettségi és a természettudományos képzés színvonala és értéke.

Csekély változások lesznek a felsőoktatási felvételi eljárásban 2010-ben, és a pontozási rendszer nem módosul - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai főtanácsadója.

Bakos Károly kiemelte: az orvos-, fogorvos-, gyógyszerészképzésre jelentkezőknek kötelezően le kell tenniük egy emelt szintű érettségit, de ezért a többletpontot is meg fogják kapni. Jövő évtől 200 pont lesz a minimális határ a felvételin, és ebbe kizárólag az emelt szintű érettségiért járó többletpontok számítanak bele - tette hozzá.

A szakmai főtanácsadó elmondta: 2011-től változik a többletpontok rendszere, ennek célja, hogy az emelt szintű érettségi szerepét növeljék. Egy emelt szintű vizsgáért továbbra is 40 pont kapható, maximum pedig 80, de az egyéb, különböző címen kapható többletpontokat mérsékelik - fejtette ki Bakos Károly, aki szerint így elérhető, hogy jobb felkészültségű, jobb eredménnyel rendelkező hallgatókat vegyenek fel.

Újabb változás, hogy 2012-től egy természettudományos tárgy utolsó két évi osztályzatát is figyelembe kell venni, ugyanis a főtanácsadó szerint egy magyar szakra felvételizőnek is kell ilyen ismeretekkel rendelkeznie.

Fidesz: átgondolatlan elvonás


A Fidesz oktatási műhelyének vezetője szerint az utóbbi évek oktatáspolitikai változtatásai oda vezettek, hogy csökkent az érettségi és a természettudományos képzés színvonala és értéke.

Sió László kiemelte: az emelt szintű érettségi eredeti koncepciója az volt, ahova most megpróbál visszatérni az oktatásirányítás, de kár az elvesztegetett időért, valamint azért, hogy közben az érettségi presztízse csökkent, és elbizonytalanodott a köz- és felsőoktatás azzal kapcsolatban, hogy jó-e egyáltalán az emelt szintű vizsga.

A Fidesz szakpolitikusa leszögezte: az állami finanszírozású helyek esetében elvárásnak kellene lennie az emelt szintű érettséginek, mivel ez biztosítja, hogy összehasonlítható legyen a diákok tudása.

Az oktatás területén átgondolatlan, szakmailag megalapozatlan, fűnyíróelvszerű elvonás történik, ami mindent érintett a tehetséggondozástól az alaptámogatásig - emelte ki Sió László. Hozzátette: mindegyik terület működésképtelené válik, ha elvonnak forrásokat.

A piac jelenleg nem tudja felmérni, mire jó a bolognai rendszer alapképzésű diplomája - vélekedett a Fidesz oktatási műhelyének vezetője. Sió László kiemelte, sem az elméleti, sem a gyakorlati ismeretek tekintetében nem tud kiemelkedő lehetőséget adni az alapképzés, ráadásul a pedagógusképzésben elhibázottnak tartja a két ciklusú képzést.

Ezek következtében tovább csökkenhet a tanulási kedv, ami nagy baj lenne, mivel még inkább szűkülne a felsőoktatásba jelentkezők köre - hangsúlyozta.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hegedûs Zsuzsa és Nagy Tamás összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bakos Károly
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sió László 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Sió László 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást