Hétfőn újra vasutassztrájk - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 16. 21:22
Hétfőtől folytatja korábban felfüggesztett munkabeszüntetését a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete - közölte az érdekképviselet elnöke. Gaskó István az InfoRádióban elmondta: gördülő sztrájk lesz, vagyis a különböző városokban különböző időpontokban függesztik fel a munkát a dolgozók.

A VDSZSZ elnöke hangsúlyozta: azt kérik a kormánytól, hogy vonja vissza a jövő évi költségvetés tervezetében szereplő, a közösségi közlekedést érintő 40 milliárd forintos forráselvonást.

Letették a Mercedes gyár alapkövét

Kecskeméten ünnepélyes keretek között letették a Mercedes gyár alapkövét. A Daimler-Benz üzeme 800 millió eurós beruházással valósul meg; ez lesz a cég első kelet-európai gyára, egyben Magyarország történetének egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. A rendezvényen Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta: a kecskeméti Mercedes-beruházás a Magyarország iránti bizalomról szól. Az üzemben a tervek szerint 2012-ben kezdődik a gyártás 2.500 alkalmazottal, de a beruházás további munkahelyeket teremt a beszállítói körben is.

Emelkedhet a minimálbér


Hozzájárulnak a jelenlegi havi 71.500 forintos minimálbér emeléséhez a munkaadók. Dávid Ferenc szóvivő az Országos Érdekegyeztető Tanácsban azt mondta: a növelés mértékéről még tárgyalni kell. Az ülésen a kormány bejelentette: az eddigi 16 helyett 24 hónapra adhatnak moratóriumot a foglalkoztatási támogatásokhoz kötött feltételek teljesítésére a vállalkozásoknak.

Vitanap a visszadobott polgári törvénykönyvről


Egy teljes ülésnapon vitatná meg az Országgyűlés házbizottságában a kormány az államfő által megfontolásra visszaküldött polgári törvénykönyvet - jelentette be az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor elmondta: az ülésen minden párt kifejtheti véleményét a szeptember 21-én elfogadott kódexszel kapcsolatban.

Plusz pénz a kórházaknak

A jövő hét elején kezdi utalni a kórházaknak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azt a 4,5 milliárd forintot, amelyről az elmúlt hetekben állapodtak meg az egészségügyi intézmények szakmai szervezeteinek vezetői a kormánnyal. A kórházak decemberben további 6 milliárdot kapnak, a jövő év elején pedig plusz egy havi finanszírozásban részesülnek.

FDSZ: az új felsőoktatási törvény a tandíj bevezetését eredményezheti

Elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási törvény egyeztetés nélküli módosítását a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács rendkívüli ülésének összehívását kérte az oktatási tárcától, mert úgy véli: a jogszabály megváltoztatása egyfajta privatizációt indíthat el a felsőoktatásban, és a tandíj újbóli bevezetését eredményezheti.

Több mint ötmilliárd az afganisztáni szerepvállalásra

Több mint 5 milliárd forintot költ évente a Honvédelmi Minisztérium az afganisztáni szerepvállalásra; Magyarország 380 katonával van jelen a közép-ázsiai országban, és ez a szám hamarosan növekedhet. Erről a tárca szakállamtitkára beszélt egy budapesti, szakmai konferencián. Bali József közölte: az ötmilliárd forintból a minisztérium csak a Tartományi Újjáépítési Csoport tevékenységét finanszírozza.

Megvan Szalainé utóda a BKV-nál

Juracsik Zoltán, az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola eddigi humánpolitikai osztályvezetője lesz a jövőben a BKV humánpolitikai igazgatója. A társaság közölte: az augusztusban kiírt pályázatra csaknem 50-en jelentkeztek, majd a szakmai anyagok áttekintése, és az interjúk után döntött Kocsis István vezérigazgató az új vezető személyéről. Az előző vezetőt, Szalainé Szilágyi Eleonórát július 27-én bocsátották el a BKV-tól, miután kiderült: tavaly márciusban mintegy 100 millió forint végkielégítést kapott, a BKV mégis továbbfoglalkoztatta.

50 bázispontos kamatcsökkentést várnak


Újabb 50 bázispontos kamatcsökkentést várnak piaci elemzők a monetáris tanács hétfői ülésén. A Reuters elemzői csökkentették inflációs prognózisukat: 2009 végére a korábban várt 6,5 százalékkal szemben 5,6 százalékos 12 havi inflációt várnak, amely 2010 decemberére 2,8 százalékra csökkenhet.

U20-as vébé: bronzérmes a magyar csapat

Bronzérmet nyert a magyar junior labdarúgó válogatott az Egyiptomban zajló világbajnokságon, miután 1-1-es döntetlent követően tizenegyesekkel 2-0-ra győzött Costa Rica ellen. A büntetőpárbajban Gulácsi Péter, a nemzeti csapat kapusa három tizenegyest is védett. A magyar együttes egyébként a 91. percben Koman Vladimir büntetőjével egyenlített.