Újinfluenza: meghalt a negyedik magyar beteg - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 15. 21:06
Újabb elhunyt beteg szervezetében mutatták ki az új típusú influenzavírust - jelentette be az egészségügyi miniszter. Székely Tamás közölte: a 47 éves férfi a negyedik, H1N1-fertőzéssel összefüggésbe hozható halálos áldozat Magyarországon.

Az egészségügyi miniszter azt is közölte, hogy megkapta a forgalomba hozatali engedélyt a 3 és 18 év közötti korosztálynak készített, új típusú influenza elleni oltóanyag.

Emelkedik az áram ára

Szolgáltatónként eltérően, 1,3 és 6,2 százalék közötti mértékben emelkedik november 1-jétől az áram végfelhasználói ára a lakosságot, a kisfogyasztókat és a közintézményeket ellátó egyetemes szolgáltatói körben - tette közzé honlapján a Magyar Energia Hivatal. A dokumentum szerint az E.ON 6,2, a Démász 3,9, az Émász 1,3, míg az Elmű 2,4 százalékkal emelné a villamos energia árát. A szolgáltatók az áremelést az év eddig eltelt időszakában érvényesülő árrés jogszabályban meghatározottnál alacsonyabb szintjével és az átlagosnál jóval drágább kötelező átvételű villamos energia beszerzés vártnál magasabb részarányával indokolták.

Sólyom kitiltása: az EB-hez fordult Magyarország

Magyarország azért fordult panasszal az Európai Bizottsághoz az államfő Szlovákiából történt kitiltása miatt, mert egy vitás ügyet szeretne jogszerűen és megnyugtatóan lezárni - közölte a Külügyminisztérium szóvivője. Mátrai Zsuzsanna elmondta: a magyar álláspont szerint a pozsonyi külügyminisztérium tévesen alkalmazta az uniós állampolgárok szabad mozgására vonatkozó irányelvet, amelyre hivatkozva augusztus 21-én szóbeli jegyzékben tagadta meg Sólyom László belépését Szlovákiába. Az Európai Bizottság illetékese előzőleg közölte: megkapták a levelet, amelyben Budapest kötelezettségszegési eljárás indítását kéri Pozsony ellen, és a brüsszeli testület a tények megfelelő elemzése után alakítja ki álláspontját.

Bajnai: példaértékű a magyar-osztrák viszony

Európai viszonylatban is példaértékűnek nevezte az osztrák-magyar viszonyt a magyar miniszterelnök. Bajnai Gordon Kismartonban, a két ország kormányának együttes ülése után emlékeztetett: Ausztria tavaly októberben szolidáris volt Magyarországgal a válságban, és az osztrák bankok jelentős szerepet játszanak a magyar állampolgárok illetve vállalkozások finanszírozásában. Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, hogy az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési program keretében eddig 48,3 millió euró uniós forrást kötöttek le.

Tízórás lesz a szavazás a büdzséről

Várhatóan több mint tízórás szavazás lesz november 3-án a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról - közölte a házbizottság ülése után az Országgyűlés szabad demokrata alelnöke. Világosi Gábor emlékeztetett arra, hogy a tavalyinál csaknem kétszer több - háromezret meghaladó számú - ajánlási pontról voksolnak a képviselők. Közben a Költségvetési Tanács jelezte: a benyújtott módosító indítványok közül 340 elfogadását nem javasolja, mivel azok az egyenleg romlásával vagy a tartalékok csökkenésével járnának.

A közszolgák megkapják, ami jár nekik


Megegyeztek a jövő évi kereset-kiegészítésről az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság és a kormány képviselői. Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a tárgyalások után elmondta: a megállapodás biztosítja, hogy az idén havi részletességgel megkapott juttatáshoz - más formában - 2010-ben is hozzájutnak a közszolgálatban dolgozók.

Csányi Sándor szerint értelmetlen a jövedelemkorlát


Értelmetlennek tartja a jövedelemkorlát bevezetését a Magyar Nemzeti Bank lakossági hitelfelvételek korlátozására vonatkozó javaslatában az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. Csányi Sándor a Figyelő Top 200 konferencián újságíróknak azt mondta: nincs értelme ilyen korlátozásról beszélni, amikor Magyarországon a 3,9 millió munkavállalóból egymillió fizet adót, ráadásul az adott pénzintézet nem tudja, hogy az adott ügyfélnek más banknál milyen adóságai vannak. A bankvezető szerint az új szabályoknak nem szabadna különbséget tenni a forint- és a devizahitelezés között.

Pénteken lemondanak a szocialista főpolgármester-helyettesek

Legkésőbb péntek délelőttig benyújtja lemondását a két szocialista főpolgármester-helyettes. Az MSZP fővárosi elnöke közölte: Horváth Csaba és Hagyó Miklós november 20-ai hatállyal távozik a posztjáról. Burány Sándor az InfoRádióban megismételte: a szocialisták budapesti párttanácsa sajnálattal vette tudomásul, hogy az SZDSZ gyakorlatilag felbontotta a két párt közötti együttműködést. Tarlós István, a Fidesz-frakció vezetője azt mondta: új választásokra lenne szükség, amihez az kell, hogy valamennyi fővárosi képviselő lemondjon mandátumáról, de ezt az MSZP nem támogatta.