Taxiskódex Siófokon

InfoRádió / MTI
2009. október 15. 10:36
Etikai kódex szabályozza mostantól a siófoki taxis vállalkozókat, amitől a szolgáltatás minőségi javulását várják - írta csütörtöki számában a Somogyi Hírlap.

A taxisok etikai kódexe - a megyei napilap beszámolója szerint - meglehetősen alapos, minden részletre kitérően szabályozza az autótól és annak vezetőjétől elvárt követelményeket. Ehhez hasonló, ennyire részletes taxis etikai szabályzat egyelőre sehol sem létezik az országban.

Az előírás szerint öt év múlva a siófoki taxik egységesen ezüst színűek lesznek. Az autóknak sérülésmentesnek kell lenniük, és az is elvárás, hogy az utasok legalább középkategóriás, blokkolás- és kipörgésgátlóval, légkondicionálóval, légzsákokkal és elektromos ablakemelőkkel felszerelt autókkal juthassanak el úti céljukhoz.

A kódex a sofőr öltözködésére és viselkedésére is tartalmaz előírásokat. A nyakkendő nem lesz kötelező, de az biztos, hogy a nadrágok még nyáron sem végződhetnek a térd fölött. A szabályzat úgy fogalmaz: semmilyen időjárásban sem engedik meg az ujjatlan pólót, és a taxis nem hordhat melegítőt, sőt lábbelit sem viselhet zokni, illetve harisnya nélkül.

A kódex természetesen a taxisszolgáltatás talán legtöbbet bírált összetevőjét, az árképzést is meghatározza.

Horváth Károly siófoki alpolgármester, a szabályzat megalkotásánál bábáskodó Siófoki Ipartestület elnöke elmondta, a kódexet azért alkották, hogy egységesítsék a helyi taxistársadalmat.

A szabályzattal védik is a város taxisait, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy nyáron idegen fuvarozók rontják a helyiek üzletét. A kódexben az is benne foglaltatik, hogy a drosztokat csak a Siófok-logós matricával ellátott taxisok használhatják.