Mindenkit megvisel, ha hirtelen romlik el az idő

Infostart
2009. október 15. 08:00
Több trombózis, felbillenő vércukorszint, nagyobb infarktus-kockázat, vagy állapotos nőknél az idő előtti szülés megindulása - ezek lehetnek a következményei annak, hogy nem egészen egy hét alatt 20 foknál is nagyobbat zuhant a hőmérséklet. Szeghő Péter orvos az InfoRádiónak azt mondta: a hosszabb ideig tartó alvás és a megfelelő folyadékbevitel átsegíthet az extrém időjárás-változáson.

A hirtelen időjárás-változás alkalmazkodásra kényszeríti a szervezetet, és bár mindenki szervezetére hatással van, a legjobban az időseket viseli meg - mondta az InfoRádiónak Szeghő Péter orvos.

A folyamatot a vegetatív idegrendszer vezényli le, ez felelős azért, hogy a külső környezet változásainak ellenére a testünkben a vérnyomás, a szívfrekvencia, a vércukorszint, a vér savassága és az ionok szintje állandó maradjon - tette hozzá.

A szakértő szerint az ilyen változásokra előre fel lehet készülni: már napokkal korábban érdemes jól kialudnunk magunkat, és odafigyelnünk arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, vitamint fogyasszunk.

A gyors lehűlés és a napokban jellemző hideg, szeles időjárás legyengíti az immunrendszert, ezért nagy az esélye, hogy megfázunk. Ráadásul a hirtelen jött hideghez sokan nem is alkalmazkodnak rögtön az öltözködésükben - magyarázta Szeghő Péter.

Álmosság, fejfájás, szédülés biztosan jelentkezik azoknál, akik általában is érzékenyek az időjárás változásaira. Sokan ilyenkor kevésbé tudnak koncentrálni, csökken a munkakedvük, és kitolódik a reakcióidejük - sorolta a tüneteket az orvos.

A krónikus betegségben - magas vérnyomástól, érelmeszesedéstől, szívproblémáktól - szenvedőknél komolyabb szédülés, a mellkastájon szorító érzés is jelentkezhet - fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást