"A biztosok kinevezésekor a szakmai hozzáértés és a nyelvtudás a legfontosabb"

Infostart
2009. október 15. 06:22
A gazdasági válság megoldásában fontos lehet a pénzügyi felügyeletek működőképessé tétele, és a bankokkal és tőzsdékkel kapcsolatos jogszabályok megalkotása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Bruxinfo képzési igazgatója, az Európai Elemző Központ vezetője. Fóris György arról is beszélt, hogy az uniós biztosok kinevezésekor nem a politikai támogatottság, hanem a szakmai hozzáértés és a nyelvtudás a legfontosabb.

Az uniós biztosok kinevezésekor a kompetencia, a nyelvtudás és nem a széleskörű politikai támogatottság a lefgontosabb. Ez utóbbi csak annyiban számít, hogy a jelölés pillanatában az adott tagország kormánya és miniszterelnöke álljon a poszt várományosa mögött - mondta a BruxInfo képzési igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Ha mindig számontartanák azt, hogy az egyes államokban hogyan változhatnak a belpolitikai viszonyok, ellehetetlenülnének az európai uniós intézményrendszerek - tette hozzá Fóris György.

Az InfoRádió korábban beszámolt róla, hogy Andor László is esélyes a magyar uniós biztosi posztra. Gyurcsány Ferenc korábbi tanácsadójáról szólva az Európai Elemző Központ vezetője azt mondta: a profilja annyira nem ismert, mint egy exponált politikusé, az a tény azonban igen, hogy ő az Európai Beruházási és Fejlesztési Bank elnökségének tagja, ami szakmai hátteret, legitimációt és arcélt ad neki.

Fóris György szerint gyakran jobb az, ha a jelöltnek nincs exponált politikai háttere, mert tiszta lappal tud indulni, technokratának fogják tekinteni.

Van elképzelésük

Az uniónak van víziója arra, hogyan folytatódjon a gazdasági válság kezelése, a krízisből való kilábalás: az első teendő a pénzügyi felügyeletek működőképessé tétele - mondta a BruxInfo képzési igazgatója. Hozzátette: a svéd elnökség azt szeretné, ha a makroszintű kockázatokat felügyelő rendszerkockázati tanácsról már a pénzügyminiszterek októberi találkozóján, a mikroszinten - biztosítók, bankok, értéktőzsdék háza táján - vizsgálódó intézményrendszerrel kapcsolatban pedig legalább az év végéig megszületne a döntés, hogy elkezdődhessen a végrehajtás előkészítése.

Ezzel párhuzamosan folyik annak tisztázása, hogy azt a hihetetlen mértékű költekezést, amire a világ országai - elsősorban a vezető pénzügyi, ipari, gazdasági hatalmak - az elmúlt egy évben, mikor kell megállítani. Arról is dönteni kell majd, hogy milyen mértékben, ütemben és határidőig kell tudni lefaragni a felhalmozott eladósodottságot, amelyet a gazdaságok kisegítése során halmoztak fel az államok - tette hozzá az Európai Elemző Központ vezetője. Ezek már nem csupán uniós, hanem a G20-ak döntésén is múlik - jegyezte meg Fóris György.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Fóris György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Fóris György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást