Morvai Krisztina: A jogvédők nélkül Magyarországon totális diktatúra lenne

Infostart
2009. október 14. 17:18
Három évvel a 2006-ban történt őszi zavargások után a civil áldozatok jogi védelmét ellátó Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a rendőrség, a bíróság és az ügyészség hibázott, amikor kart karba öltve kiszolgálta a politikai hatalmat. A szolgálat ügyvédje úgy vélte: áttörés volt viszont a kártérítések esetében, ugyanis 40 millió forintot kaptak a tüntetések során megsérült emberek.

A kormányellenes tüntetések sorozata 2006. szeptember 17-én indult, néhány órával azután, hogy nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde.

Gyurcsány Ferenc kormányfő lemondását követelve országos demonstrációk zajlottak, amelyek nem egyszer rendőrségi oszlatással értek véget. A zavargásokban megsérültek demonstrálók, békés járókelők, és rendőrök is. Akkor 472 embert állított elő a rendőrség, 284-et bűncselekmény, 117-et szabálysértés, 71-et pedig egyéb szabályszegés miatt. Ugyanakkor rendőrök ellen is indult bírósági eljárás, mert sokan állították, hogy indokolatlanul alkalmaztak erőszakot.

A civilek jogi védelmét és kárigényük érvényesítését a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat képviselte. Ügyvédjük elmondta: 70 ügyet vállaltak el, jelentős részükben a perben és peren kívül már megegyeztek, a zavargásokban meghurcolt jogsértettek kártérítést kaptak összesen 40 millió forint értékben.

Gaudi-Nagy Tamás szerint 2006 őszén hibázott a rendőrség, a bíróság és az ügyészség is, felelősségrevonásuk azonban elmaradt.

Mint mondta, civilek ellen megtörtént a vádemelés, a rendőrök esetében azonban sok esetben ez nem volt így. A bíróságok és ügyészségek szerinte karöltve szolgálták ki az akkori hatalmi törekvést.

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője szerint is a bírósági eljárások koncepciós eljárások. Úgy fogalmazott: egy elnyomó gépezet játszott össze, és az emberi jogok és a magyar nemzet sorsa iránt elkötelezett ügyvédek nélkül ma Magyarországon totális diktatúra lenne.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkatársai, mint mondják addig biztosan dolgoznak, amíg a 2006 októberi zavargások miatt indított eljárások mindegyikében jogerős bírósági ítélet nem születik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást