Mit tehetünk az ingatlancsalók ellen?

Infostart
2009. október 14. 05:55
Nem ritka, hogy a tulajdonos tudta nélkül próbálnak meg eladni telket vagy albérletnek kiadott lakást - mondta az InfoRádiónak a BRFK vagyonvédelmi osztályának vezetője. Varga Attila szerint ez ellen leginkább úgy lehet védekezni, hogy megrendeljük az illetékes földhivataltól azt a szolgáltatást, melynek keretében sms-ben értesítenek a tulajdoni lapra történő esetleges bejegyzésekről.

A földhivatalban fogtak el két embert a Budapesti Rendőr-főkapitányság vagyonvédelmi osztályának nyomozói. Az ügyvéd, valamint a hitelközvetítő éppen egy pótlást készült beadni egy adásvétel bejegyzéséhez. A szerződést az elfogott ügyvéd írta alá, annak ellenére, hogy kamarai tagsága fel volt függesztve.

Csakhogy az ingatlan - egy fővárosi, XII. kerületi telek tulajdonosa - már értesült arról, hogy telkét valaki hamis papírokkal próbálja eladni, mert a tulajdoni lapra történő bejegyzési igényről sms-t kapott a földhivataltól.

A tulajdonos azért kérte a szolgáltatást, mert egyszer már hasonló módon el akarták adni csalók a szóban forgó telket. Az olyan ingatlanok ugyanis, amelyet gond nélkül meg lehet mutatni az esetleges vevőknek, gyakran válnak csalók prédájává - mondta az InfoRádióban a vagyonvédelmi osztály vezetője. Ugyanígy előfordul az, hogy egy albérletnek kiadott lakást értékesítenek a benne lakók.

Ez ellen védekezést jelenthet, ha megrendeljük a földhivatal sms-szolgáltatását, így értesítést kapunk arról, ha az ingatlanunkkal kapcsolatban bármilyen ügyintézési kérelem érkezett.

Varga Attila azonban találkozott már olyannal is, hogy a teljek tulajdonosa egyszerűen nagy betűvel kiírta a portájára: ez a telek nem eladó.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást