Demszky: Az MSZP a BKV-s botrányok elől menekül

Infostart
2009. október 14. 10:00
A szocialisták a BKV-s botrányok elől menekülnek azzal, hogy felbontják a fővárosi koalíciót - véli a szabad demokrata főpolgármester. Demszky Gábor az InfoRádiónak adott interjújában nevetségesnek tartotta azt az MSZP-s állítást, hogy az SZDSZ összejátszana a Fidesszel. A politikus bejelentette: Hagyó Miklósnak és Horváth Csabának péntekig kell eldöntenie, hogy lemondanak-e főpolgármester-helyettesi posztjukról.

Pánikreakció és a felelősség előli menekülés - Demszky Gábor az InfoRádiónak nyilatkozva így értékelte az MSZP keddi döntését, hogy kilép a fővárosi koalícióból. A főpolgármester hozzátette: a szocialisták magyarázata, miszerint azért léptek ki, mert a fővárosi közgyűlés nem fogadta el az MSZP két előterjesztését, csak ürügy.

A főpolgármester szerint a budapesti szocialisták inkább a nyáron kirobbant BKV-botrány felelőssége elől menekülnek.

Demszky Gábor nevetségesnek tartja azt az MSZP-s véleményt, hogy az SZDSZ összejátszik a fővárosi Fidesz-frakcióval. "A legfontosabb, a vállalatvezetők és menedzserek javadalmazásával kapcsolatos előterjesztést például először az MSZP-vel fogadtattunk el, és csak ez után egyeztettünk a többi frakcióval" - hangsúlyozta.

Nem ultimátum


A főpolgármester kijelentette: mivel az MSZP felmondta a koalíciót, a szocialista főpolgármester-helyetteseknek péntekig el kell dönteniük, hogy maradnak-e posztjukon vagy lemondanak. Úgy véli, hogy ez nem ultimátum, hanem a város működéséhez szükséges döntés.

"Egyedül nyilvánvalóan nem tudunk kormányozni, ezért az ötpárti egyeztetés lehet az a rendszer, amelyben a döntések megszülethetnek" - mondta Demszky Gábor, aki hozzátette: eddig ugyan csak két pártnak kellett egyeztetnie, ami könnyebb volt, a kisebbségi kormányzás ára azonban az, hogy sokkal bonyolultabb és nehezebb lesz a döntéshozatal.

"A józan észnek és a közjónak kell diktálnia a döntéseket Budapesten, és akkor lehet ötpárti alapon is jó döntéseket hozni" - fogalmazott.

Demszky Gábor nem gondolja, hogy az MSZP kilépése következtében előrehozott választás lesz Budapesten. Úgy véli, ez senkinek nem érdeke, még az ellenzéknek sem, hiszen egy év múlva lesznek a rendes önkormányzati választások, ennyi idő alatt pedig nem lehet eredményt elérni. 

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Demszky Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást