Csokival és vízzel a fájdalom ellen

Infostart
2009. október 14. 19:40
A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, és megnehezíti az evés abbahagyását - derül ki egy amerikai kutatásból, amely a Journal of Neuroscience című szaklapban jelent meg.

A csokoládémajszolás és a vízivás is csökkenti a fájdalomérzetet - állapítottál meg amerikai kutatók. Bár a kísérleteket állatokon végezték, a Chicagói Egyetem kutatócsoportjának vezetője, Peggy Mason szerint ez az emberekre is igaz.

A kísérletek során a kutatók csokoládét vagy vizet adtak a kísérleti patkányoknak, miközben alulról melegítették a ketrecüket. A forróság hatására a rágcsálók azonnal felkapták a lábukat, amikor azonban csokoládét vagy vizet adtak nekik, sokkal lassabban reagáltak a fájdalomérzetre.

A vizsgálatok során nem volt különbség: az állatok ugyanúgy tűrték a fájdalmat, akár édességet, akár vizet adtak nekik, annak ellenére is, hogy a korábbi kutatások szerint csak a cukros ételek és italok voltak ilyen hatással a kísérleti alanyokra.

"Ez azt bizonyítja, hogy az egésznek semmi köze a kalóriákhoz: a vízben nincs kalória, a szacharinban pedig nincs cukor, mégis mindkettő ugyanolyan hatással volt az állatokra, mint a csokoládé" - magyarázta Peggy Mason.

A kutatók szerint a vizsgálat eredménye azzal magyarázható, hogy az evés az agynak egy olyan területét ingerli, amely a fájdalom tompításában is szerepet játszik.

Mason szerint ez a mechanizmus előnnyel járt az állatok és az ember számára akkor, amikor szűkében volt az élelem, hiszen amikor eledelhez jutottak, raktároztak is belőle. A mostani bőségben azonban - nagy kalóriatartalmú ételekkel körülvéve - túlevéshez, elhízáshoz vezet a tudattalan válaszreakció.

A fájdalom tompítása ugyanakkor az energiamentes víz hatására is bekövetkezik, ezért Mason ezt javasolja nassolás helyett. "Az evés-ivás fájdalomcsillapító, de nincs szükség ehhez cukorra, a víz is tompítja a fájdalmat" - mondta.