Csődbe mehet a MÁV, leállhatnak a vonatok

Infostart
2009. október 14. 07:20
A Magyar Nemzet egy birtokába került dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy az év elejére csődbe mehet a MÁV, leállnak a vonatok, ha nem kap azonnali segítséget a kormánytól a vasúttársaság.

Ez ezúttal nem egy szakértői háttéranyagban, hanem egy Andrási Miklós elnök-vezérigazgató és Heinczinger István vezérigazgató által szeptember 11-én Hónig Péter és Oszkó Péter minisztereknek írt levelében olvasható. A lap birtokába került dokumentum a személy-szállítási költségtérítés és a pályavasúti működés tekintetében többletforrásokat követel, illetve azt, hogy a pénzt már februárban folyósítsák.

Európa Las Vegasát építi meg Pozsonyban a Demján Sándor vezette TriGránit Fejlesztési Zrt. - írja a Népszabadság. A másfél milliárd eurós beruházás öt év alatt valósulna meg. A póker rajongójaként ismert magyar nagyvállalkozó alighanem kihasználja az adódó lehetőséget: két hasonló hazai beruházás is az előkészítés körüli huzavona miatt késik. A beruházás ismertetésekor hangoztatott számok kísértetiesen hasonlítanak a sukorói King's City és a bezenyei EuroVegas esetében említettekre, amelyek hitelességét korábban sok hazai ellenző megkérdőjelezte.

Az Indexen olvasható Kerékagy blog azt írja: meglepő döntést hozott kedden a fővárosi közgyűlés. A képviselők támogatták az előterjesztést, amely a Margit híd déli oldalán is kerékpárút kialakítására tett javaslatot. A Bőhm András, Lakos Imre, Katona Kálmán és Hock Zoltán által jegyzett előterjesztés célja, hogy a Margit híd felújítása során ne csak az északi oldalon épüljön ki kétirányú kerékpárút, hanem a déli oldalon is alakítsanak ki egyirányú bicikliutat, ahogyan az még korábbi tervekben szerepelt. A Városháza korábban úgy nyilatkozott, hogy mindez rendben van, mert a műszaki tartalmat ilyen mértékben lehet módosítani. Az NFÜ szerint azonban a tervek egyoldalú megváltoztatása nem megengedett, és a módosítás a hatmilliárdos EU-támogatást is veszélybe sodorhatja.

A Napi Gazdaság Kapolcsi Andreát, a magyar Szállodaszövetség elnökét idézte, aki a VII. Business Travel Show bevezető sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy csak 2012-re érheti el a tavalyi szintet az üzleti turizmus. A szerdán nyíló speciális utazási vásár résztvevői közel sem a legjobb gazdasági helyzetben mutathatják be kínálatukat. A legfrissebb adatok szerint az év első kilenc hónapjában mindössze 28,3 milliárd forint értékben adtak el repülőjegyeket hazánkban - míg a múlt év ugyanezen időszakában még 42 milliárd volt a forgalom. A 33 százalékos csökkentés jól mutatja az üzleti turizmus hanyatlását is, amit az egész turisztikai szakma megérez.

Barkácspiaci beszerzési társulást hozott létre 16 hazai kis- és közepes vállalkozás - számol a Világgazdaság. A kezdeményezés célja az erők egyesítése s így a "harc felvétele" a tavaly 300 milliárd forintosra becsült piac 55-60 százalékát ellenőrző multinacionális óriások ellen. "A piac koncentrálódik, a kis boltok áldozatul esnek a folyamatnak. Csak az összefogás segíthet rajtunk" - mondta a lapnak Bak Péter, a társulásnak céghátteret adó Ezermester Magyar Barkács Kft. ügyvezető igazgatója, jelezve, hogy már most negyven további vállalkozással folynak tárgyalások a csatlakozásról.

A portfolio.hu szerint tovább javult a régiós tőzsdék forgalma a harmadik negyedév során, legalábbis az előző negyedévhez képest összesítve 20 százalékos emelkedést könyvelhettünk el euróban számolva. A bázisidőszakhoz viszonyítva azonban a lemaradás továbbra is jelentősnek mondható, ezúttal 30 százalékos esés mutatkozott. A vizsgált periódusban mind euróban, mind pedig hazai devizában számolva is a lengyel börze forgalma mutatta a legjobb teljesítményt, így mostanra a régióban már megkérdőjelezhetetlenül áll az élen a lebonyolított forgalom tekintetében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást