Az MSZP nem rendszerváltást ígér, csak modellkorrekciót

Infostart
2009. október 14. 17:53
Az MSZP programot készít a válságból való kitörést követő évekre, nem hiteget rendszerváltással, de modellkorrekciót tart szükségesnek - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a párt 2010-es választási programját ismertetve.

Lendvai Ildikó kiemelte: a program fő kérdése, hogy milyen világot, milyen országot szeretnének a válság után, mik lehetnek Magyarország kitörési pontjai a régióban. Úgy fogalmazott: választási programjuk kulcsszava a modellkorrekció. Szavai szerint nem kívánatos a rendszerváltás, de a működési modellen sok lényeges ponton változtatni kell.

Az MSZP szerint a modellkorrekció célja a társadalmi és gazdasági fejlődés biztonsága, kiszámíthatósága, fenntarthatósága - jelentette ki. Mint mondta, pártja négy területen javasol modellkorrekciót. Az egyik ilyen, hogy erősebb államban gondolkodnak, erősebb demokratikus kontrollal - tette hozzá. Hozzátette: erősíteni szeretnék az állam gazdaságfejlesztő, valamint munkahelyteremtő funkcióit.

Modellkorrekcióra van szükség a gazdaság területén - közölte, majd hozzátette: az MSZP a privatizáció folyamatát lezártnak tekinti, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lehet a magyar gazdaság motorja a tulajdonszerkezet változása.

Lendvai Ildikó szavai szerint ugyanígy modellkorrekcióra szorul Magyarország társadalmi szerkezete is. Szinte teljesen megszűnt és leállt a társadalmi mobilitás - jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: vissza kell állítani a megbillent partnerséget az élet sok területén. Magyarázatként hozzátette: multinacionális nagyvállalatok túlhatalmával szemben kiszolgáltatott a fogyasztó, megbillent a partnerség a banki hitelezés gyakorlatában és a hivatali bürokrácia útvesztőiben is.

A programot ismertetve egyebek között elmondta: az MSZP folytatja az Út a munkához programot, továbbra is a többkulcsos személyi jövedelemadót tarják igazságosnak, erősítésre szorul a közbiztonság és a jogbiztonság, valamint folytatni kell a romaintegrációs programot is.

Az MSZP a programjában új kamat-, és hitelpolitikát tart szükségesnek a kedvező gazdasági feltételek esetén - jelentette ki.

Megemlítette, hogy az újfajta kiszolgáltatottság veszélyei Magyarországon legerősebben a lakhatás körül jelentkeznek. Mint közölte, a létbiztonság elemi feltétele a lakhatás biztonsága. Hozzátette: éppen ezért pártja folytatni akarja a panelrekonstrukciós programot és a megszüntetett szocpol helyett új lakástámogatási rendszert kezdeményeznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást