A kórházakon csak ideig-óráig segít a pluszforrás

Infostart
2009. október 14. 05:53
38 milliárd forinttal emelkedhetnek a kórházak jövő évi bevételei, a korábban tervezetthez képest. Ellenzéki politikusok azt is vitatják, hogy a forrás rendelkezésre áll majd, a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója pedig arra mutatott rá: az összeg csak az idén felhalmozott adósságállomány rendezésére elegendő, a helyzetük ezzel érdemben nem változik.

A jövő évre ígért 38 milliárd forintos többletforrás a kórházak által idén felhalmozott adósságállomány rendezésére elegendő, a finanszírozás ezzel érdemben nem változik - reagált a Semmelweis Egyetem stratégiai főigazgatója az Országgyűlés egészségügyi bizottsága által elfogadott módosító indítványra.

Az összeg nélkül a jövő évi finanszírozás lényegében megegyezik majd az ideivel, azaz a problémák újratermelődhetnek, legfeljebb nem szeptemberre, hanem októberre kerülnek bajba az intézmények - hangsúlyozta Stubnya Gusztáv.

Ráadásul a kórházaknak szánt plusz 38 milliárd forintból 16-ot a jövő évi céltartalékból vonna el a kormányzat, míg 22 milliárd forint a többi mellett a többletfoglalkoztatásból származó járulékbevétel-növekedésből vár a kabinet. Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának ülésén több ellenzéki politikus rámutatott arra, hogy a bevétel ezért bizonytalan.

Stubnya Gusztáv azonban utalva a kabinet és az egészségügyi intézmények múlt heti megállapodására azt mondta: a kormány garanciát adott a 38 milliárd forintra.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást