Miért nem karrierdiplomatát nevezett ki Obama budapesti nagykövetnek?

Infostart
2009. október 13. 16:09
Egy görög származású, kaliforniai üzletasszonyt nevezett ki az amerikai elnök az Egyesült Államok budapesti nagykövetének. Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak elmondta, Eleni Tsakopoulos-Koulanakis politikai kinevezettnek tekinthető, és sok pénzzel támogatta Obama elnök kampányát.

Az ismeretlenség homályából bukkant elő az új amerikai nagykövet - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa, aki hozzátette: Eleni Tsakopoulos-Koulanakis személyében egy olyan üzletasszonyról van szó, aki eddig nem mozgott diplomáciai pályán, így teljesen ismeretlen a nagyközönség és a szakértők előtt.

Arra a kérdésre, hogy Barack Obama miért nem karrierdiplomatát nevezett ki, Magyarics Tamács szerint az egyik lehetséges válasz az, hogy ha egy ország sorozatban kap politikai kinevezetteket - és Magyarország esetében ez történt -, akkor feltehetően a következő alkalommal is azt kap.

A döntésből nem igazán lehet leszűrni, hogy az Egyesült Államok miként tekint Magyarországra - hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve: a kérdés inkább az, hogyan alakul a nagykövet kapcsolatrendszere az itteni politikusokkal és diplomáciai személyekkel.

Magyarország nem az a hely, ahova a maradék elv alapján nevezik ki a nagyköveteket, mert ez a poszt sok szempontból jónak számít: nem kell nagyon kellemetlen, finom munkát igénylő diplomáciai feladatokat ellátni, rendkívül jó a földrajzi fekvése, és magas színvonalú a kulturális élete is - fűzte hozzá az Amerika-szakértő.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást