Hétvégéig marad a szokatlan hideg

Infostart
2009. október 13. 12:20
A héten marad a szokásosnál jóval hidegebb idő, sőt szerdán a magasabban fekvő területeken a havazás sem kizárt - mondta az InfoRádiónak Németh Lajos meteorológus.

Még nem ért véget a viharos szél, a sarkvidéki levegő beáramlása a Kárpát-medencébe, ezért továbbra is az októberben megszokottnál jóval hidegebb időre kell számítani.

Kedden délután a hőmérséklet inkább a november végire emlékeztet majd. Az országban kevés helyen éri el a hőmérséklet a 10 fokot, több helyen azonban legfeljebb 5 fokra lehet számítani - mondta Németh Lajos. Ráadásul a metsző, észak-nyugati, északi szél még tovább rontja a hőérzetet.

A hideg miatt elvileg szerda virradóra akár havazhat is a 600 méter feletti területeken, szerda délután pedig már az északi, észak-nyugati sík területeken is lehet az eső mellett hózáporra számítani, összefüggő hótakaró kialakulására azonban egyedül a Bakonyban van esély.

A hét hátralévő részében lassan távozik majd az a hideg légörvény, ami az elmúlt napokban annyi csapadékot hozott, eközben a hideg levegő beáramlása folyamatos lesz, egészen a hétvégéig.

Pénteken szokatlanul hideg lesz, szombatra azonban megszűnik a hideg utánpótlása és a szél is mérséklődik.

Megjelennek azonban az éjszakai fagyok, vasárnapra virradóra helyenként mínusz 2 fokra is számítani lehet, hétfőre pedig a legalacsonyabb hajnali hőmérséklet néhol mínusz 4 fok lehet.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást