Biztosan lesz újabb vasutassztrájk

InfoRádió / MTI
2009. október 13. 16:54
A napokban dönt a vasutassztrájk időpontjáról a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) sztrájkbizottsága, így egyelőre csak annyi bizonyos, hogy lesz munkabeszüntetés - közölte Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.

A szakszervezet múlt pénteken jelentette be, hogy sztrájkot hirdet, miközben még folytak a zárt ajtók mögötti tárgyalások a kormány és a vasutas reprezentatív szakszervezetek között. A döntést akkor azzal indokolták, hogy nem látják a kormányzat megállapodási szándékát a tárgyalásokon.

Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke akkor azt mondta: "addig fogunk sztrájkolni, amíg eredmény nem lesz".

Gaskó István elmondta, hogy a sztrájk időpontjáról "kellő időben" tájékoztatást adnak. Ez azt jelenti, hogy a sztrájk kezdete előtt annyi idővel, ami elegendő ahhoz, hogy a munkáltató - ha megegyeznek a még elégséges szolgáltatásokról - meg tudja hirdetni a vonatokat. Hozzátette: már most az utazóközönség türelmét és megértését kérik. Utóbbira különösen azért számítanak, mivel a mellékvonalak bezárása nemcsak a vasutasokat, hanem az utasokat is sújtja.

A szakszervezet elnöke szerint elfogadhatatlanok a vasutas társadalom számára a tervezett megszorítások, amely során a 40 milliárd forintos elvonások többsége a vasutat terheli. Gaskó István szerint a tervezett lépések következményei nincsenek felmérve, nincsenek hatástanulmányok, a vasutasok viszont nagyon rossz helyzetbe kerülhetnek. Hozzátette: a rendelkezésre álló idő sem elegendő a megvalósításhoz, évekre lenne szükség egy kimunkált reformhoz.

A VDSZSZ Szolidaritás országos választmánya elfogadhatatlannak tartja a költségtérítés tervezett elvonását és a vasút átalakítását, amelynek következtében vasutasok ezrei válnak munkanélkülivé - mondta Gaskó István. A választmány a jelenlegi formájában ellenzi annak a miniszteri rendeletnek a kiadását is, amely a vasutasok menetkedvezményeit alakítaná át.

Gaskó István elmondta, hogy az eddigi sztrájkkövetelések fenntartása mellett, ezekkel a tételekkel egészítik ki követeléseiket, és térben és időben gördülő sztrájkot hirdetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást