Miskolc része marad Miskolctapolca

InfoRádió / MTI
2009. október 12. 17:34
Hiába döntött csaknem egy évvel ezelőtt az elszakadásról népszavazás, Miskolctapolca továbbra is Miskolc szerves része marad, miután a Fővárosi Bíróság elutasította azt a keresetet, amelyet a Miskolctapolca Leválását Előkészítő Bizottság az önkormányzati tárca határozata ellen nyújtott be.

A Fővárosi Bíróság (FB) egyetértett az önkormányzati miniszterrel abban, hogy az új község alakítására irányuló kezdeményezést nem terjesztette elő a köztársasági elnökhöz - tájékoztatta a bíróság sajtó- és nemzetközi kapcsolatok osztálya az MTI-t hétfőn.

"Közigazgatási ügyben a bíróság elutasította a Miskolctapolca Leválását Előkészítő Bizottság (LEB) felülvizsgálati kérelmét, melyet az önkormányzati miniszter azon határozata ellen nyújtott be, amellyel utóbbi (kérelmezett) az új község alakítására irányuló kezdeményezést nem terjesztette elő a Magyar Köztársaság Elnökéhez" - tartalmazza a bírósági végzés.

Tavaly decemberben a Miskolchoz tartozó Miskolctapolcán a városrész önállósodásáról írtak ki népszavazást, amely érvényes és eredményes volt. A népszavazási íven egy kérdés szerepelt: "Egyetért-e ön azzal, hogy Miskolctapolca új községként leváljon Miskolc városáról?". A voksolók többsége az elszakadás mellett szavazott. Az önkormányzati miniszter azonban formai okokra hivatkozva nem terjesztette elő az önállósodási kezdeményezést a köztársasági elnöknek, ezt támadta meg a LEB.

Az FB sajtóosztályának közlése szerint a bíróság egyetértett az önkormányzati tárca vezetőjével abban, hogy a kezdeményezés előkészítése során a LEB olyan, az önkormányzati és területszervezésről szóló törvényben rögzített eljárási szabályokat sértett meg, amelyek utóbb nem pótolhatók és garanciális jelentőségük van.

A bírósági végzés kimondja: a LEB a népszavazás előkészítésébe nem vonta be a helyi képviselőt, nem tett javaslatot a vagyoni jogok és kötelezettségek megosztására és viselésére, a népszavazást megelőzően nem kérte a miskolci képviselő-testület állásfoglalását a javaslatról. Ennek hiányában pedig a polgármester nem tehetett eleget annak a törvényi kötelezettségének, hogy lakossági fórumon ismertesse a testület álláspontját.

A bíróság nemperes eljárásban, végzéssel döntött, amely ellen nincs helye fellebbezésnek.

A főként európai hírű barlang-termálfürdőjéről nevezetes üdülőövezet népszavazást kezdeményező lakói azért indítványozták a referendumot, mert megítélésük szerint Miskolc nem tett meg mindent a településrész fejlődéséért.

2005 januárjában egy lényegében hasonló kérdésben már tartottak népszavazást, akkor a voksolók több mint fele elutasította a különválást.

Miskolctapolca az írásos emlékek szerint 1210 óta a borsodi megyeszékhely része.