Januártól öt százalékra csökken a távhő áfája - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2009. október 12. 21:07
Jövőre 18-ról 5 százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa; ebben állapodott meg a kormány az MSZP képviselőcsoportjával - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, a szocialisták parlamenti frakcióvezetője.

A kormányfő elmondta: az áfacsökkentés 17-18 milliárd forintot jelent, és annak forrását a tartalékokból biztosítják. Közölte: támogatják a szocialista frakciónak azt a javaslatát is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás szintén az öt százalékos áfakulcsba tartozzon. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás és a fogyatékos szervezetek támogatásának ügyében létrejött megállapodásokkal, valamint a távhő áfacsökkentésével a kormány elment a lehetőségek határáig.

Magyarországon tárgyalt a szerb elnök


Szerbia közeledése Európához az egész térség elemi érdeke - mondta a köztársasági elnök, miután a Sándor-palotában a szerb államfővel tárgyalt. Sólyom László hangsúlyozta: Szerbia uniós integrációja a biztosíték arra, hogy a térségben őshonos nemzetiségek megmaradnak eredeti lakóhelyükön. Az államfő üdvözölte, hogy Szerbiában elfogadták a Nemzeti Tanácsokról szóló törvényt, amely lehetőséget ad a kisebbségeknek a kulturális önigazgatás gyakorolására. Egyúttal megerősítette: továbbra is támogatja, hogy a Magyarországon élő kisebbségek parlamenti képviseletet nyerhessenek. Sólyom László bejelentette azt is: létrejön az a történészbizottság, amely a vajdasági magyarok ellen 1944-45-ben szerb fegyveresek által elkövetett tömeggyilkosságokkal foglalkozik majd. A szerb elnök és a magyar kormányfő tanácskozásán elsősorban gazdasági kérdésekről volt szó. Boris Tadic és Bajnai Gordon tárgyalt a határátkelők bővítéséről és a Budapest-Újvidék vasúti összeköttetés fejlesztéséről is.

Újraszabályozzák a fővárosi cégek átláthatóságát


Október végén, politikai egyeztetés után tárgyalják ismét a fővárosi cégek átláthatóságát növelő intézkedésekről szóló előterjesztést. Erről rendkívüli ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes korábban azt mondta: az ülésre új, az összes fővárosi tulajdonú gazdasági társaság vezetőségére vonatkozó javadalmazási szabályzatot terjesztenek be, hogy megszüntessék a különszerződések lehetőségét. A szabad demokrata Lakos Imre azt mondta: az előterjesztés csak ötleteket tartalmaz, ezért arról frakciók közötti egyeztetést javasolt, amit a közgyűlés támogatott. György István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség helyettes vezetője azt mondta: a javaslattal egyetértenek, de kifogásolják, hogy az nem foglalkozik a végkielégítésekkel és a szolgálati lakásokkal sem.

Hosszú távú finanszírozási stratégia készül a BKV-nál

Október végére elkészül a BKV hosszú távú finanszírozási stratégiája és beruházási programja. Erről a közlekedési társaság vezérigazgatója beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Kocsis István azt mondta: a vállalat helyzetét nem lehet egyedi hitelekkel rendbe tenni, a hamarosan várható 30 milliárd forint például csak arra elegendő, hogy a jövő év végéig biztosítsa a BKV működését. A cégvezető hangsúlyozta: a társaság belső eladósodottsága 3 milliárd euró, vagyis valamivel több mint 800 milliárd forint, így legalább ekkora tőkére lenne szüksége.

Tüntetnek a pedagógusok


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint több kistelepülésen megszűnhet az oktatás, és nehéz helyzetbe kerülhetnek a művészeti iskolák, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a költségvetést. Kerpen Gábor az InfoRádióban azt mondta: a normatívák újabb csökkentésével végleg megszűnhetnek a tanórán kívüli tevékenységek is. Az érdekképviselet vezetője emlékeztetett arra: a kormány 46 milliárd forintot akar kivonni jövőre a közoktatásból. Hozzátette: az elvonások elleni tiltakozásul november 7-re utcai demonstrációt terveznek.

Először kapott nő közgazdasági Nobel-díjat

Két amerikai tudós, Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson kapja megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be Stockholmban. A 76 éves Elinor Ostrom az első nő, aki ebben az elismerésben részesült. Az indoklás szerint a díjat a gazdasági kormányzással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel érdemelte ki. A 77 éves Oliver E. Williamson a kaliforniai Berkeley egyetem professzora, a közgazdasági Nobel-díjat szintén a gazdasági kormányzással összefüggő munkásságáért ítélték neki.