Egy évig érvényes az újinfluenza elleni vakcina

Infostart
2009. október 12. 17:15
Az újinfluenza elleni védőoltások ampulláin nincs feltüntetve a gyártási és a szavatossági idő - értesült a Magyar Nemzet. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatása szerint azonban a gyűjtőcsomagoláson rajta van a gyártási idő, amelytől számítva egy évig felhasználható a vakcina. Az InfoRádió úgy tudja, az ampullákra a patikusoknak kell ráírniuk a gyártás pontos idejét, mivel ők bontják meg a 20-as kiszerelésben érkező védőoltásokat.

A Magyar Nemzet szerint megdöbbenve tapasztalják a háziorvosok, hogy az újinfluenza elleni védőoltás ampulláján nincs feltüntetve a lejárati idő. A lapnak nyilatkozó Keszthelyi Gyula háziorvos úgy véli: a szavatossági idő feltüntetésének hiánya törvénybe ütközik, az ugyanis alapkövetelmény egy gyógyszer esetében.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél elismerték, hogy valóban nem jelölte a gyártó a gyártási és a szavatossági időt. Tájékoztatásuk szerint egyes készítmények esetében, így például az influenza elleni vakcináknál, a betegellátás folyamatos biztosítása érdekében engedélyezhetik a forgalomba hozatalt, még akkor is, ha a termékeknek úgynevezett alaki-formai hibájuk van, ugyanakkor ezek a hibák nem veszélyeztetik a szer biztonságos alkalmazását.

A szakemberek azt mondják, hogy a vakcinák egy évig felhasználhatóak, és az InfoRádió értesülései szerint a 20-as kiszerelésben érkező vakcinák dobozain feltüntetett gyártási időt a patikusoknak kell ráírniuk az ampullákra. Ezt persze nem rögzítik az érvényben lévő szabályok, de a Gyógyszerészeti Intézetnek ez az elvárása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást