A szakértő tanácsai: hogyan vezessünk hűvös, esős időben

Infostart
2009. október 12. 14:39
Egymást érik a balesetek: összesen tizenkilenc ember halt meg az utakon a hétvégén és hétfő délelőtt. Az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora szerint a tragédiák többségét az okozza, hogy a sofőrök esős időben is gyorsan hajtanak, és nem tartják a szükséges követési távolságot. Pesoldt Ferenc az útviszonyok miatt és a későbbi sorban állás elkerülése érdekében már most javasolja a téli gumiabroncsok felszerelését.

Esős időben a legfontosabb, hogy a gumiabroncsok az autón megfelelő állapotban legyenek, érdemes gyakran ellenőrizni a mintázatot, a profilmélységet és a légnyomást - mondta az InfoRádiónak az Allianz Hungária Vezetéstechnikai Tanpálya vezető instruktora.
 
Az is fontos, hogy az ablaktörlőlapátok ne legyenek kopottak, hiszen növeli a balesetveszélyt, ha nem látunk ki jól a kocsiból, és ugyancsak figyelni kell arra, hogy megfelelő legyen a belső párátlanítás - tette hozzá Pesoldt Ferenc.
 
Hogy az autósok elkerülhessék a későbbi sorban állást a műhelyeknél, már most fel lehet felszereltetni a téli abroncsokat - javasolta a szakértő. Ezt azért is érdemes lehet most megtenni, mert ezek a gumik jobban teljesítenek a hideg, vizes felületeken - jegyezte meg.

Pesoldt Ferenc szerint a legfontosabb, hogy esős, ködös időben nem szabad ugyanolyan sebességgel autózni, mint egy napsütéses, száraz napon. A követési távolságra is oda kell figyelni, hiszen a vizes útfelületen megnő a féktávolság.

A szakértő azt javasolja az autósoknak, hogy próbáljanak meg távolabbra, két-három autóval előbbre nézni, ne csak a közvetlenül előttük haladót figyeljék, és igyekezzenek felkészülni a váratlan helyzetekre.

Pesoldt Ferenc megjegyezte: a jogosítvány megszerzésének feltételévé kellene tenni, hogy a sofőrök extrém körülmények között is megtanuljanak bánni az autóval. Ausztriában ez kötelező, ám ott nagyjából ötven vezetéstechnikai pálya működik, míg Magyarországon mindössze két ilyen van.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást