Tölgyessy Péter: A baloldal még fel se fogta, mekkorát bukott Gyurcsány Ferenccel

Infostart
2009. október 9. 06:00
Tölgyessy Péter szerint a baloldal hihetetlenül nagy intoleranciát mutat a politikai másság iránt. A politikai elemző az InfoRádiónak azt mondta: csak egy-két év múlva fogjuk megtudni, mit hozott valójában a gyurcsányizmus.

Biztató kezdet és problémákkal teli, de küzdéssel teli folytatás - ez jellemezte az első kormányokat a rendszerváltás után. A polgárháborúban való teljes elmerülés az utóbbi évtized történéseinek eredménye - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző.

Egyértelmű, hogy ezért a felelősség nagyobb része a baloldalt terheli, amivel különösen nehéz lehet szembenézniük, hiszen mélyen benne van a mitológiájukban, hogy egyedül ők képesek vezetni az országot. Ehhez képest nagyon szerény volt az országvezetési képességük - tette hozzá.

Gyurcsányizmus

Tölgyessy Péter szerint Gyurcsány Ferenc indulásakor tele volt ötlettel, lendülettel és hittel, ám emellett a bármi áron győzni akarás is jellemezte. A volt miniszterelnök mindent alárendelt annak, hogy legyűrje azt a rettenetet, amit Orbán Viktornak hívnak, de végtelen nagy kudarc lett belőle, a baloldal még fel sem fogta, hogy mekkora - fogalmazott.

Az Orbán Viktor elleni küzdelem 1998 óta tart, sőt, a minden jobboldali politikushoz, már Antall Józsefhez így viszonyultak - mondta a politikai elemző. A baloldal hihetetlen intoleranciát mutat a politikai másság iránt, és senkit sem tud kifogástalan demokratának elfogadni, aki nem az ő kultúráját hordozza - fűzte hozzá.

Csak egy-két év múlva derül majd ki, hogy mit hozott a gyurcsányizmus Magyarország és a baloldal számára, amikor már nem ők lesznek kormányon - vélekedett Tölgyessy Péter, megjegyezve: valószínű azonban, hogy sok kérdésben újra kell kezdeniük az építkezést.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást