"Sérti a nőket az új polgári törvénykönyv"

Infostart
2009. október 9. 07:19
"Sérti a nőket az új polgári törvénykönyv" - állítják a jogvédők - Tízmilliók vasutas szakszervezeti vezetőknek is - Jól jár, aki a házát a szlovákoknak tudja adni. Lapszemle.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy sérti a nők és a gyerekek jogait az új polgári törvénykönyv néhány eleme. Legalábbis ezt állítják jogvédő szervezetek. Többek között a fiatalkorúak házasságkötését és a válás során kötelezővé tehető mediációt kifogásolják. A jogvédők úgy vélik, hogy a Ptk. több szabálya veszélyezteti a bántalmazott nőket és gyerekeket. Eddig ugyanis, ha a szülők külön éltek, a gyerektől külön élő fél szülői felügyeleti joga szünetelt, kivéve, ha az anya és az apa ettől eltérően állapodott meg. Az új törvény viszont megállapodás hiányában a döntést a bírósághoz rendeli. A civil szervezetek szerint a korábbi megoldás világos jogi helyzetet jelentett a bántalmazó partnerüktől különváló és a gyereket rendszerint tovább gondozó nők számára. Most viszont, állítják, a bántalmazók visszaélhetnek szülői felügyeleti jogukkal.

A Magyar Nemzet szerint nemcsak a MÁV menedzserszerződéssel rendelkező vezetői, hanem a vasutas-szakszervezetek vezető is tízmillió feletti végkielégítésre számíthatnak, ha felmond nekik a társaság. 2006 óta tizenöten távoztak a társaságtól tízmillió feletti végkielégítéssel, volt, aki több mint 87 millió forintot kapott. Az érdekvédők szerint ugyanolyan munkaszerződésük van, mint bármelyik más vasutasnak, a végkielégítés tekintetében a jogosultság feltételei és mértéke megegyezik a munka törvénykönyvében és a kollektív szerződésben foglaltakkal.

Az Index azt írja: a schengeni határnyitás óta az olcsó ingatlan és Pozsony kiváló megközelíthetősége miatt egyre több szlovák család költözik át Magyarországra. Rajkán már a lakosság egyötöde szlovák, Dunakilitin, Mosonmagyaróváron is egyre többen vesznek házat vagy lakást, leginkább ott, ahol a mobiltelefonjukon még van szlovák térerő. Az elszlovákosodó Szigetközben békében élnek az emberek, nem érdeklik őket a nagypolitikai csatározások.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy sportolók, diákok és az úszást kedvelő felnőttek lassan egy éve olyan intézményben róják a hosszokat Cegléden, amit a törvény szerint már be kellett volna zárni. Mégsem ez történt. Ceglédnek ugyanis nem volt 300 millió forintja vízfogató berendezések vásárlására, de az uszodát sem akarták bezárni, hiszen azt naponta átlagosan több százan használták - a helyi vízilabda-szakosztály sportolói, úszni tanuló diákok és mozogni vágyó felnőttek, nyugdíjasok. Egy törvényi kiskaput alkalmaztak arra, hogy mégse kerüljön lakat a létesítményre: megszüntették a közfürdői funkciót, s kvázi magánstranddá alakították azt. Az egyesületként működő helyi vízilabda-szakosztály kapta meg a kezelői jogokat. Akik pedig bérletet váltanak, valójában klubtagsági díjat fizetnek.

A Magyar Nemzet értesülései szerint Sólyom László államfő nagykövetté nevezheti ki a külügyminiszter előterjesztésére Hegyi Gyula MSZP-s politikust. A lap úgy tudja, hogy a szocialisták EP-listájának ötödik helyén szereplő Hegyi Gyula egyelőre nem megy kiküldetésbe, csak nagyköveti státust kap. Nem zárható ki egyébként, hogy több, a szocialisták EP-listáján lévő, ám képviselői mandátumot nem szerzett MSZP-s politikusnak ajánlanak fel majd nagyköveti megbízást. A nagyköveti megbízásoknál a köztársasági elnöknek gyakorlatilag formális feladata van.

Az Index, csábítássorozatának harmadik részét közli. Azt írják, hogy a társkeresésnek több útja is van. Az egyik konkrétan agresszív marketingakciónak tekinti, melynek során a férfi kiválasztja és a bevált eszközökkel elcsábítja a lányt. A másik iskola a PUA-technikák közül sokkal kevesebbet használ, mert "a pickup artistok pszichológiai trükköket alkalmaznak" - állítja Zsedényi Csaba, a Kulcs a nőkhőz könyv szerzője. Később hozzáteszi, a PUA-k elképzeléseivel szemben a nők nem tökhülyék.

A Világgazdaságból megtudhatják, hogy alkotmányellenesnek véli az offshore cégek adózására vonatkozó amnesztiaszabályt Antal Gábor ügyvéd, adótanácsadó, ezért az Alkotmánybírósághoz benyújtott beadványában a rendelkezés megsemmisítését kéri. Beadványában egyebek között hangsúlyozza, hogy a szabályozás sérti a jogbiztonság, a jogegyenlőség, a közteherviselés és a gazdasági verseny szabadságának alkotmányos alapelveit, továbbá nem tesz eleget Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek sem. A 2008. decemberi adócsomag 2009. január 1-jei hatállyal amnesztiát vezetett be az adózók 2008. és 2009. évi társaságiadó-, különadó- és szja-fizetési kötelezettségei vonatkozásában az offshore társaságokon keresztül megszerzett bizonyos passzív jövedelemtípusokra. A szabályozás alapján az e cégekből hazahozott jövedelmek 74 százalékos társaságiadó- és különadó-mentességet élveznek, azaz öt százalékos kulccsal adóznak a fő szabály szerint alkalmazandó 20 százalék helyett.

A Napi Gazdaság szerint a magyar tejteremelők egyre türelmetlenebbek a folyamatosan növekvő veszteségeik miatt, és az sem javítja a hangulatukat, hogy az uniós átlagáraktól mintegy 5 eurócenttel maradnak el a hazai termelői átlagárak. Jelenleg is zajlik az október végére tervezett demonstráció előkészítése, egyelőre annyi biztos, hogy a tavalyihoz hasonló bejelentett akciókra számíthatnak a termelőktől a feldolgozók, a szaktárca és a kereskedelmi láncok is - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács demonstrációs bizottságának vezetője.

A portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy a napokban leleplező cikket közölt New York állam számvevőiről a Daily News, az információik szerint több százezer dollárt kaptak a hivatalnokok adományként ügyvédi irodáktól, cserébe pedig a legjobb támogatók védhették az állami nyugdíjalapot peres ügyekben. A jelenleg is hivatalában lévő számvevő, Thomas DiNapoli 2007 óta például 200 ezer dollárnál is többet kapott ügyvédi irodáktól, azonban az elődje, a magyar származású Alan Hevesinek sem kellett szégyenkeznie. Az ügyvédi irodáknak megérte ez az áldozatvállalás, hiszen az elmúlt 10 évben összesen fél milliárd dollárt kaszálhattak az ügyvédi díjakból.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást