Nézőpont Intézet: A pártoknak nem érdeke a kampányfinanszírozás átalakítása

Infostart
2009. október 9. 09:05
A parlamenti pártoknak nem érdekük, hogy elfogadják a civilek kampányfinanszírozási javaslatait; ezt ki kell kényszeríteni a politikusokból - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója.

A Freedom House és a Transparency International Magyarország már a tavaszi országgyűlési választáson bevezetné a kampányszámla intézményét és lerövidítené a kampányidőszakot. A civilek egy törvényjavaslatot is készítettek az MSZP és a Fidesz hasonló javaslatai közös elemeinek összevonásával. Ebben egyebek mellett az áll, hogy a választási kampányok során a jövőben ne egy-, hanem ötmillió forintot lehessen költeni jelöltenként.

Arra hívták fel a figyelmet, hogy kutatások szerint a megoldatlan párt- és kampányfinanszírozást tartják a hazai és a külföldi szervezetek a magyarországi korrupció legfőbb okának.

Álláspontjuk szerint felelőtlenség lenne a 2010-es választásoknak nekivágni a jelenlegi, a pártok számára betarthatatlan szabályozással, hiszen a pártok nem hivatalosan annak az összegnek körülbelül a tízszeresét költik a kampányra, mint amennyivel az Állami Számvevőszéknek szóló jelentésükben elszámolnak a választási időszak után.

A Nézőpont Intézet politikai elemzője elmondta: jelenleg a politikai klíma nem túl kedvező a javaslat elfogadásához. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: a kampányfinanszírozás módosításához kétharmados támogatottság kell.

Előfordulhat, hogy a civilek által javasolt nagy lépést nem lesz érdeke meghozni a pártoknak, kisebb lépéseket azonban tehetnek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást