Tölgyessy Péter: Az egész ország érdeke a siker

Infostart
2009. október 8. 15:38
Most a legfontosabb áru a remény - fogalmazott Tölgyessy Péter az InfoRádiónak adott interjújában. A politikai elemző azt mondta: az új kormánynak úgy kell felszámolnia a politikai hidegháborút, hogy a kialakuló új egyensúlyban a baloldal is megtalálja majd a helyét.

Nagyon sok válság találkozik Magyarországon, még mindig túlköltekezünk, a magyar társadalomnak pedig minden eleme recseg-ropog. Szinte mindent igazságtalannak, rosszul működőnek érzünk, és itt ráadásnak itt a világgazdasági krízis - ezt megoldani herkulesi feladat - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző.

A legfontosabb áru most a remény - fogalmazott Tölgyessy Péter, aki attól tart, hogy a társadalmi válság megoldása sok időbe telhet, hiszen a bajok eddig csak sokasodtak. Kezdetnek a rettenetes borúlátást kellene megpróbálni derűlátásra fordítani, ám ezt pusztán szavakkal nem lehet elérni, azok nagyon hamar üresen konganak, ha nincs mögöttük valóságfedezet - mondta.

Nyolc év elveszett

Nemsokára kiderül, hogy Orbán Viktor képes-e előidézni a fordulatot - közölte a politikai elemző, aki szerint a Fidesz elnöke előtt sokkal nagyobb feladat áll, mint eddig bármikor. A politikus helyzetét ráadásul nehezíti, hogy két választási vereség után kell kormányoznia, és az is biztos, hogy ez lesz az utolsó esélye - magyarázta.

Az ország és mindenki érdeke az volna, hogy sikerüljön, hiszen legalább nyolc évet elveszítettünk már az életünkből, más se hiányozna, minthogy újabb éveket veszítsünk el - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

Egyensúly kell

A jobboldal úgy gondolja, történtek olyan dolgok, amelyekért igazságot kell adni, és egyes esetekben az elszámoltatásra is szükség lehet - mondta a politikai elemző. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politika a felelős a hideg polgárháború kialakulásáért, ezért jó volna, ha a jobboldal a győztes pozíciójából olyan új egyensúlyt teremtene, amelyben - legalább perspektívájában - a baloldal is megtalálja a helyét.

A jobboldalon azonban nagyon sokan nem így gondolkodnak, totális győzelmet várnak, és úgy vélik, hogy örökre el kell söpörni a baloldat. A tapasztalat viszont az, hogy aki totális győzelmet akar, az totális vereséggel végzi - mondta Tölgyessy Péter.

Ha nem sikerül megteremteni az egyensúlyt, más szereplőkkel, de folytatódik a háború, a baloldal pedig ismét felveszi azt a kíméletlen ellenzéki szerepet, ami az Antall- és az Orbán-kormány idején is jellemezte a működését - fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást