Távhőáfa: füstbe ment MSZP-s ígéret

Infostart
2009. október 8. 07:08
A Magyar Nemzet úgy tudja, mégsem biztos, hogy januárban öt százalékosra csökken a távfűtés általános forgalmi adója, a szocialista Kékesi Tibor szerint legalábbis ez nem fér bele a büdzsébe.

A lap úgy fogalmaz: nem ez az első eset, hogy egymással szöges ellentétben álló szocialista nyilatkozatokat olvashatunk távhő ügyben. Szanyi Tibor, a frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője két hete még azt mondta, hogy szinte biztos, hogy januártól sikerül 13 százalékkal csökkenteni a távhő áfáját.

A Népszabadság azt írja, hogy összeállt a bezárásra ítélt vasútvonalak újabb listája. A közlekedési tárca 37 viszonylatban vizsgálta meg, hogyan válthatná le autóbusszal a vonatokat. A változtatás az államnak szerény hasznot hozna: az államháztartás megtakarítása alig hárommilliárd forint lehet évente. A Közlekedési Minisztériumban úgy számolnak, hogy a szolgáltató váltás a vizsgált viszonylatokban aránylag olcsón és kevés eszközzel megoldható.

Az Index arról számol be, hogy a kanadai kormány felszólította Budapestet: tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására. Az év első felében 750 magyar állampolgár kért menedéket Kanadában. Ottawa még nem tett lépéseket, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarországgal szemben, miként azt Mexikó és Csehország esetében tette a nyáron. Ugyanakkor nem zárja ki ennek lehetőségét.

A Napi Gazdaság információja szerint kivennék a 3 százalékos beszállítói másodlagos visszatérítési limitet az élelmiszertermékpálya-törvényből, mert ha a szabályozóban maradna, az komoly kárt okozna a piacon. Ám a limit kikerülésével a szabályozó lényegében kiürül. A kereskedők, forgalmazók és beszállítók viszonyát szabályozó törvényt a parlament egyszer már elfogadta, de a köztársasági elnök megfontolásra visszaadta az Országgyűlésnek.

A Világgazdaság azt írja, hogy céggyárak és cégtemetők szaporodnak ellenőrizhetetlenül a cégnyilvántartásban. A www.feketelista.hu megvizsgálta, hány vállalat székhelyét jegyezte be ugyanott a cégbíróság. A százas toplista címei közül 85 budapesti, a vidékiek több mint fele a Tiszántúlon van. Akad olyan fővárosi telephely, ahol 879 társaságot jelentettek be. A Fővárosi Bíróságon elmondták, nem feladatuk, de nem is tudnák ellenőrizni, hogy egy-egy székhelyet hány vállalat birtokol.

A portfolio.hu arra keresi a választ, hogy mire számíthat a lakáspiac az év második felében. Egyelőre elmaradt a drasztikus áresés a budapesti lakáspiacon, bár alkudni egyes esetekben szépen lehet. Többen vélték már úgy, hogy a piac feltámadni készül a növekvő tranzakció számot elnézve, ez azonban inkább csak illúzió. A második negyedév aktivitása nagyrészt a szigorító intézkedések előtti "pániknak" volt köszönhető, az előrehozott vásárlások miatt azonban kérdés mekkora fizetőképes kereslet maradt az év második felére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást