Rémhír terjed a H1N1 oltóanyag kapcsán?

Infostart
2009. október 8. 14:41
Az egészségügyi miniszter feljelentést tett a H1N1 elleni védőoltásokkal kapcsolatos hamis, alaptalan állítások miatt. Ábrahám László ügyvéd szerint egy-egy önálló orvosi álláspont nem felel meg a rémhírkeltés jogi kategóriájának. A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője szerint a H1N1 elleni oltóanyag körül kialakult esetleges hamis információk megjelenésért az illetékes hivatalok is felelősek.

Székely Tamás egészségügyi miniszter ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a legfőbb ügyésznél az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett hamis, alaptalan állítások miatt. Az Egészségügyi Minisztérium álláspontja szerint "a légből kapott információk szándékos terjesztése megvalósíthatja a közveszéllyel fenyegetés, illetve a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményét".

Az egyre szélesebb körben terjedő "rémhírek" emellett elbizonytalanítják a lakosságot, ami végső soron a járvány elleni védekezés sikerét kockáztatja - írták.

Ábrahám László ügyvéd szerint a tárca a hamis vád elkerülése érdekében indított ismeretlen tettes ellen, és nem konkrét orvosokkal szemben eljárást. Szavai szerint azonban a történtek nem merítik ki a rémhírterjesztés törvényi tényállását, hiszen az orvosok önálló szakmai álláspontjukat elmondhatják betegeiknek.

A Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának vezetője szerint a H1N1 elleni oltóanyag körül kialakult esetleges hamis információk megjelenésért az illetékes hivatalok is felelősek. Dux László hozzátette: az orvosnak kötelessége olyan tanácsot adni betegének, amellyel megalapozottabbá teheti a páciens döntését.

Hozzátette: a helyzeten az rontott sokat, hogy akiknek hivatalból feladatuk lett volna a megfelelő tájékoztatás nyújtása, azok sem álltak a helyzet magaslatán.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dux László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Ábrahám László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást